Реклама / Ads
0| 2237 |12.09.2024 НОВИНИ

Д-р Орлин Колев: Има много въпроси по отношение на обективността на ВСС и неговата независимост

.
Конституционалистът д-р Орлин Колев Източник: БГНЕС
"Има много въпроси по отношение на обективността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговата независимост."
 

Това заяви пред БНР конституционалистът Орлин Колев и поясни:

 

"Могат да бъдат релевирани опасения за дейността на този ВСС с оглед на това, което видяхме в близкото минало по отношение на главния прокурор и действията срещу него. Това буди много въпроси".





По думите му е много малка вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор. Експертът бе категоричен, че тя е можело да бъде спряна:

 

"Ако Пленумът на ВСС не беше взел решение, защото Прокурорската колегия може да предложи възобновяване на процедурата, но тя ще се възобнови само с решение на ВСС, което всъщност днес той направи. Оттам насетне всички действия (за спиране на процедурата - б.р.) ми се струват неизпълними. Парламент, който е в такова насипно състояние, едва ли би събрало мнозинство от 48 депутати, което да отправи искане до Конституционния съд. Тук също би могло да има пречка, тъй като КС с решението си, с което се е произнесло по отношение на промените в Конституцията, вярно че лаконично, но все пак обсъжда въпросният параграф 23 от преходните разпоредби на Конституцията, около който се върти спорът. И тъй като този параграф е свързан с вече отменените конституционни норми, то на практика този параграф няма самостоятелно действие и не може да съществува. Твърде вероятно е, дори да се подготви такова искане, Конституционният съд да не го допусне".

 

Дори и в намален състав, ВСС може да приема легитимни решения, стига да се покрие изискването за мнозинство, с което може да се вземе решение, смята конституционалистът.





Според Колев съдът е длъжен да вземе решение по казуса със спора между двете фракции в ДПС:

 

"Съмненията за зависимост на Върховния административен съд остава в полето на политическото. Съдът обаче е длъжен да реши спора в полза на единия или на другия. Няма как иначе да се излезе от тази ситуация".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2231 |12.09.2024 Иван Демерджиев критикува изборната система и призовава за съдебна реформа . 1| 2185 |12.09.2024 Социологът Елена Дариева: Чака ни тежка и трудна кампания, вероятно ще се окаже доста скъпа . 3| 2198 |12.09.2024 Зеленски алармира: Руска ракета удари товарен кораб с пшеница в Черно море . 2| 2173 |12.09.2024 Калоян Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads