Реклама / Ads
1| 2240 |12.09.2024 НОВИНИ

Иван Демерджиев критикува изборната система и призовава за съдебна реформа

.
Иван Демерджиев
Иван Демерджиев, бивш министър на вътрешните работи, изрази сериозни притеснения относно състоянието на изборния процес и съдебната реформа в България. В предаването „Лице в лице“ той коментира текущата ситуация и направи редица критики и предложения.
 

Според Демерджиев, в Министерството на вътрешните работи (МВР) са настъпили важни промени, но той не е сигурен какви са реалните резултати от тези промени. Той подчерта, че има нужда от по-голямо внимание към проблемите с главния секретар на МВР и е необходимо да се премахнат хората, свързани с предишното ръководство.

 

По думите му, проблемите, които съществуваха преди, все още не са решени и е възможно да се изправим пред същите трудности.

Демерджиев коментира и организацията на изборния процес, отбелязвайки, че служебният кабинет преди време е твърдял, че няма отношение към този въпрос. Сега обаче, той се съмнява в ефективността на предложените подобрения. По негово мнение, липсата на комуникация и координация между

 

Централната избирателна комисия и изпълнителната власт е сериозен проблем, който може да доведе до допълнителни затруднения в изборния процес.

Той изрази и притеснение относно борбата с изборните престъпления, заявявайки, че общественото доверие пада с всеки следващ избор. Демерджиев смята, че не се полагат достатъчно усилия за осигуряване на прозрачност и за противодействие на манипулациите и изкривяването на изборните резултати.

 

Що се отнася до съдебната реформа, Демерджиев подчерта, че необходимостта от реални мерки е наложителна. Той се оплака от липсата на независимост на магистратите, когато назначенията и освобождаванията се извършват от политически зависими органи. По негово мнение, това подкопава доверието в съдебната система и затруднява започването на истинска съдебна реформа. Висшият съдебен съвет (ВСС) многократно е показвал, че може да му се казва как да назначи нов главен прокурор. Според него ВСС в намален състав и с изтекъл мандат трябва да извършва действия, но ограничени такива.

По думите на Демереджиев в случая има морален проблем, защото съветът няколко пъти показа, че принципно не може да проведе такъв избор. ВСС показва, че може да му се оказва политически натиск и да му се казва как и кога да назначи главен прокурор. Отдавна политиците трябваше да се разберат за ВСС, изтъкна Иван Демереджиев и подчерта, че ако и след тези избори няма правителство, общественото напрежение ще продължава да расте и това заплашва тази политическа класа от изтриване.

 

Той акцентира на необходимостта от истинска съдебна реформа и ефективна борба с корупцията, за да може България да постигне по-добри резултати в тези области. Особено внимание той отдели на възможната намеса на ДПС в изборния процес. Демерджиев сподели, че в предходните избори са се наблюдавали необичайно високи резултати за определена политическа партия, конкретно ДПС, което е притеснително и създава съмнения за манипулации. Той заяви, че е необходимо да се извърши по-сериозен контрол и мониторинг на изборния процес, особено в секциите, където се наблюдават рискови практики.

 

Демерджиев призова политическите партии да започнат реални дебати за проблемите на гражданите, вместо да се фокусират върху търсенето на властови позиции. Той подчерта, че ниското обществено доверие в политическите партии и изборния процес е тревожен сигнал и изрази надежда, че новите предложения за антикорупционни мерки ще бъдат разгледани и приложени бързо. сега избирателната активност ще е ниска. След като излязат резултатите, ще се види къде има необичайно висока активност, което е индикатор за купен вот, посочи още Иван Демерджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2191 |12.09.2024 Социологът Елена Дариева: Чака ни тежка и трудна кампания, вероятно ще се окаже доста скъпа . 3| 2201 |12.09.2024 Зеленски алармира: Руска ракета удари товарен кораб с пшеница в Черно море . 2| 2177 |12.09.2024 Калоян Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции . 2| 2189 |12.09.2024 Европа бавно се топи. Спадът на хората в работоспособна възраст ще оказва все по-силен натиск върху социалната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads