Реклама / Ads
1| 2191 |12.09.2024 НОВИНИ

Социологът Елена Дариева: Чака ни тежка и трудна кампания, вероятно ще се окаже доста скъпа

.
Социологът Елена Дариева Източник: БГНЕС
"Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни."
 

Това мнение изрази пред БНР социологът Елена Дариева.

 

"Още са застинали на етапа с кого да направят управленска коалиция. Показват, че не могат да преодолеят този проблем. Според политическата теория има два типа политическа етика. Едната е на убежденията, следваш принципите си, дори да не постигаш целите, оставяш на тези убеждения. Нашите политици това демонстрират. Другата е етиката на отговорността, важна е целта", подчерта експертът.

 




Тя прогнозира, че и след 27 октомври не очаква някаква радикална промяна.

 

"Кампанията се очертава трудна. Надявам се, да не станем свидетели на нови разделителни линии, въпреки позитивния тон, който показват. Но не пропускат да си пуснат и по една стрела помежду си. Не дават отговорна основния въпрос, кои са естествените партньори. И не виждам здрава основа за изграждане на управленска коалиция. Не съм оптимист, че през октомври нещо радикално ще се промени."

 

Специалистът смята, че разцеплението в ДПС ще отекне върху цялостната предизборна картина и „ще даде големи разлики в резултатите на политическите сили 51-вото НС:

 

"Чака ни тежка и трудна кампания и вероятно ще се окаже доста скъпа. Решаваща ще е ролята на ЦИК на РИК и СИК. В светлината на последните събития цялата кампания може да е белязана от институционални проблеми по места и да мине под знака на технологични и административни схватки."





Дариева поясни, че социолозите очакват хората да се отдръпнат, защото не са съгласни да са заложници в подобна властова битка.

 

Тя отчита като грешка деидеологизацията в системните партии, включително и в ГЕРБ. Алармира, че изборните резултати ще зависят от местната власт, защото в малките общини хората са силно зависими от управниците, защото общината е най-големият работодател и доставчик на услуги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2202 |12.09.2024 Зеленски алармира: Руска ракета удари товарен кораб с пшеница в Черно море . 2| 2178 |12.09.2024 Калоян Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции . 2| 2189 |12.09.2024 Европа бавно се топи. Спадът на хората в работоспособна възраст ще оказва все по-силен натиск върху социалната система . 19| 10601 |12.09.2024 Хампарцумян: Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads