Реклама / Ads
2| 2156 |17.10.2024 НОВИНИ

ВСС с декларация: Няма да спира процедурата по избор на Борислав Сафаров за главен прокурор

.
Представляващият ВСС Боян Магдалинчев Източник: БГНЕС
ВСС гласува декларация, свързана с избора на главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). 
 

"Призивите да бъде спряна процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор са призив Висшият съдебен съвет (ВСС) да наруши Конституцията, което е недопустимо", пише в документа, представен от представляващия ВСС Боян Магдалинчев в началото на днешното заседание на пленума на Съвета.







"Тези искания са демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт. Усещането за беззаконие не трябва да се мултиплицира във всяка част от обществото", пише в документа.

 

"Неуспехът на неслучилата се съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС. Съветът се третира като необходим грешник за провалянето на съдебната реформа", се посочва в проектодекларацията. С документа се отправя апел да не се минават границите на допустимото и институциите да не минават границите на правомощията си и се отбелязва, че "това е бумеранг към всички нас", предаде БТА.

 

Атанаска Дишева каза, че за първи път чува за тази декларация и посочи, че тя няма място в дневния ред. "Звучи ми като политическа декларация", посочи Дишева. 

 

Декларацията не е политическа. ВСС трябва да отстоява своята позиция, каза Даниела Марчева.

 

Олга Керелска каза, че няма да подкрепи декларацията, защото е на мнение, че ВСС не може да проведе тези избори.

 

След дискусия, продължила около това кой е автор на документа, кой се е подписал под него и защо се внася с последния момент и не всички са запознати, документът бе гласуван с 14 гласа. Трима бяха против.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12626 |17.10.2024 Украински морски пехотинец към българите: Знайте - там сме и воюваме всеки ден. А когато умре последният украински войник, Путин ще дойде за вас . 5| 2153 |17.10.2024 Съдът пусна Гайтански под парична гаранция от 250 000 лв. . 3| 2157 |17.10.2024 Квотата на Радев в СЕМ преизбра настоящия шеф на БНР за още един мандат . 0| 2150 |17.10.2024 България ще подкрепи идеята за създаване на изнесени центрове за мигранти /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads