Реклама / Ads
9| 3127 |22.01.2021 НОВИНИ

Близо 100 кмета глобени от МОСВ заради нерегламентирани сметища

.
Източник: БГНЕС
Сагата с боклука у нас се превръща във все по-дебела книга. Нова страница отвориха наводненията в страната, които извадиха на показ един огромен проблем - този със замърсяванията на реките. Заради новия тласък на иначе съществуващата от години тема от Министерството на околната среда и водите публикуваха информация за извършените през изминалата 2020 г. проверки.
 

Оказва се, глобени заради замърсяване (в това число и на речни легла и прилежащите им територии) са 75 кмета. Извършени са били над 700 проверки в над 1800 населени места, информират от институцията.


Районните инспекции по околна среда в страната са издали предписания на кметовете на всички общини на територията на страната за предприемане на мерки за почистване и съответно недопускане образуването на нерегламентирани замърсявания, информират още от МОСВ. Нарушения обаче са били установени въпреки това. 75 кмета са били глобени, като общият размер на санкцията възлиза на 243 300 лева. 


ФрогНюз припомня, че проблемът с боклуците стана очевиден след наводненията в страната преди около две седмици. Реките напуснаха коритата си и донесоха със себе си купища боклук. Образува се голямо плаващо сметище в р. Искър в района на ВЕЦ-Своге. Проблем има и в р. Струма край Невестино. 


 Това даде повод за много въпроси - кой замърсява реките и защо те не се почистват. Затлачването им може да доведе до сериозни проблеми и инциденти. За справка - припомняме голямото наводнение във варненския кв. “Аспарухово” където именно боклуци в дере доведоха до 13 жертви преди години. 

 

Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка” посочи преди седмица, че фирми са причината за замърсяванията в реките. Изхвърлянето на отпадъци обаче остава незабелязано от компетентните органи заради връзки на лица с представители на властта. 


Припомняме още, че ФрогНюз изпрати и въпроси по Закона за достъп до обществената информация до Върховната административна прокуратура относно направени проверки и установени нарушения. Очакваме отговор.


Междувременно вчера пред Министерството на околната среда и водите екоактивисти разположиха “приливна вълна” от пластмасови отпадъци и поискаха промяна в екополитиката в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3029 |13.01.2021 Близо 2 милиона отпуска правителството за болницата в Гоце Делчев . 2| 3078 |11.01.2021 105 са новите случаи на COVID-19 у нас. Излекуваните - близо 6 пъти повече . 23| 3256 |06.01.2021 Глобяват с 1000 лв. кмета на Калофер заради леденото хоро . 5| 3296 |02.01.2021 Близо 380 000 са новорегистрираните безработни за периода февруари - декември 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads