Реклама / Ads
0| 2981 |05.04.2022 НОВИНИ

Близо 150 руски дипломати са експулсирани от ЕС в рамките на 48 часа

.
Близо 150 руски дипломати са експулсирани от Европейския съюз в рамките на 48 часа. Решенията на редица външни министерства последваха разкритията за убийствата на цивилни в град Буча край Киев, съобщи БНР.
 

Италия, Дания, Швеция и Испания се присъединиха днес към останалите европейски дсържави, които експулсираха руски дипломати. Италианският външен министър Луиджи ди Майо съобщи, че за персона нон грата са обявени 30 руски дипломати, а посланикът Сергей Разов е привикан. Дания по-рано обяви, че гони 15 руски разузнавателни офицери, обвинени в шпионаж. Копенхаген осъди руската бруталност срещу украински цивилни в Буча. Малко след Дания и Швеция обяви, че гони руски дипломати. Външният министър Ан Линде заяви:

 

"Външното министерство реши днес да експулсира трима руски дипломати, които не спазват Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Експулсирането на дипломати не е прост въпрос и подобно действие винаги има последствия, в това число и за нашето собствено посолство и генерално консулство. Нашите интереси винаги са вземани предвид, но не изключваме и възможност да експулсираме и още дипломати".

 

 

Други 25 руски дипломати и служители на посолството гони и Испания.

"Непоносимите кадри, които видяхме от клането на цивилни в Буча след изтеглянето на руската армия дълбоко ни възмущават", заяви външният министър Хосе Мануел Албарес.

"Ще оставим руския посланик тук и нашият в Москва, защото не искам да губим надежда, че войната на Путин ще свърши и ще се върнем към дипломатическия диалог."


 

Словения гони 33 руски дипломати, съобщава Франс прес и цитира външното министерство в Любляна. От външното ведомство съобщиха по-рано, че са извикали руския посланик Тимур Ейвазов, за да изразят "шока на Словения от убийството на украински цивилни в Буча и други градове, които бяха освободени от руските агресорски сили" и да го информира, че броят на руските дипломати в страната ще бъде намалена.


Близо 200 са изгонените руски дипломати от Европейския съюз за последните 48 часа след разкиритията за убийство на цивилни в Буча край Киев. 
Вчера Франция експулсира 35 руснаци,  а Германия обяви, че 40 дипломата ще се върнат обратно в родината си. Единствено Литва обяви за персона нон грата самият руски посланик. От началото на войната на 24 февруари общият брой на изгонените руски дипломати от Европейския съюз е над 230 души. България обяви за персона нон грата 10 руски дипломати на 18 март, а преди дни беше решено да бъде експулсиран и първият секретар на руското посолство у нас.


Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че обявява за персона нон грата няколко дипломати от Постоянното представителство на Русия към европейските институции. Изгонените представители са били заети с дейности, които не съответстват на професионалния им статус. Предвижда се днес руският постоянен представител в ЕС да бъде привикан за втори път от началото на войната в Украйна, за да бъде запознат с новите решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2841 |05.04.2022 Верният съюзник на РФ - Беларус ще плаща за руски газ в рубли от април . 0| 2981 |05.04.2022 Bloomberg: ЕС предлага да се забрани вноса на руски въглища и да ограничи вноса на торове . 0| 3051 |05.04.2022 Италия експулсира 30 руски дипломати . 0| 4329 |05.04.2022 След грабежи и мародерства руски войници пращат огромни колети на роднини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads