Реклама / Ads
4| 2201 |15.08.2024 НОВИНИ

Сили за сигурност в парламента и разследвания за шпионаж: Молдова гони още руски дипломати

.
Министерството на външните работи на Молдова обяви служител на руското посолство в Кишинев за персона нон грата и му даде 48 часа да напусне страната. Този ход идва часове след като властите в Кишинев задържаха двама молдовски служители след нахлуването на силите за сигурност в сградата на парламента, свързано с разследване за шпионаж.
 

Руският посланик Олег Васнецов „беше извикан днес в Министерството на външните работи и му беше връчена нота за обявяване на служител на посолството за персона нон грата“, се казва в изявление на министерството от 1 август, в което се допълва, че този ход е продиктуван от това, че молдовските власти са получили „информация и доказателства“, доказващи, че руският дипломат е извършвал „дейности, несъвместими с дипломатическия статут на територията на Молдова“, предаде молдовската редакция на "Свободна Европа".

 

Нито молдовското правителство, нито Васнецов посочиха руския дипломат, който ще бъде експулсиран. Но дипломатически и разузнавателни източници съобщиха на изданието, че това е Дмитрий Келов, заместник-военнно аташе в посолството.





Министерството на външните работи на Русия нарече решението на Молдова „неприятелска стъпка“ и се закани да предприеме ответни мерки, без да дава подробности. На 6 август външното министерство на Русия е извикало молдовския шарже д'афер и го е информирало, че служител на молдовското посолство в Москва е обявен за персона нон грата в отговор.

 

Този ход бе предприет малко след като агенти на молдовската Служба за разузнаване и сигурност и Прокуратурата за борба с организираната престъпност и специалните случаи претърсиха сградата на молдовския парламент и задържаха служител на законодателния орган и служител на граничната полиция, заподозрени в държавна измяна и заговор.

 

Двамата, които според молдовското законодателство могат да бъдат задържани за 72 часа, се предполага, че са събрали и предали на служител на руското посолство в Кишинев информация, която уврежда интересите на Молдова.

 

„От първостепенно значение е сега да се уверим, че това дело за държавна измяна ще бъде наказано по най-строгия начин в съответствие със закона“, заяви прозападният президент на Молдова Майа Санду в интервю за молдовската телевизия Jurnal TV късно на 31 юли.

 

Под ръководството на образованата в САЩ Санду, която дойде на власт през ноември 2020 г., след като победи подкрепяния от Москва Игор Додон, Молдова, бивша съветска република, се стреми да ограничи десетилетното повсеместно влияние на Русия върху политиката си.





Миналата година през август Молдова изгони 45 от 70-те руски дипломати от посолството в Кишинев, след като медийно разследване разкри, че на покрива на сградата на посолството са инсталирани необичайно голям брой антени, за които се подозира, че събират информация за руските разузнавателни служби.

 

Въпреки мащабните експулсирания обаче, разследване на "Свободна Европа" през септември 2023 г. установи, че поне двама от останалите дипломати имат връзки с Федералната служба за сигурност (ФСБ), мощната руска агенция за вътрешно разузнаване, а други двама са били свързани с московски адреси, свързани с разузнавателното управление на руската армия.

 

От началото на непровокираната агресия на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Молдова застана твърдо на страната на Запада в осъждането на инвазията и приюти десетки хиляди украински бежанци.

 

Миналия месец Молдова започна преговори за присъединяване към Европейския съюз, след като през юни 2022 г. получи статут на кандидат за членство заедно с Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2266 |15.08.2024 Конституционалист за ЛГБТ забраната в училище: Не се касае за пропаганда, а популяризиране, т.е. запознаване с фактите . 0| 2181 |15.08.2024 Байдън прие в Белия дом над 100 инфлуенсъри, изявяващи се в редица медийни платформи . 14| 2430 |15.08.2024 Борисов за Вълка и ББР: "Господ бави, но не забравя". А иначе "можем да говорим за следващите осми избори" . 13| 3898 |15.08.2024 Украйна с най-голямата си подобна атака - удари с дронове четири руски военновъздушни бази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads