Реклама / Ads
2| 3803 |08.12.2018 НОВИНИ

Блокади на пътища, сблъсъци, сълзотворен газ и арести във Франция (видео)

.
Силите на реда използват сълзотворен газ срещу демонстрантите пред Триумфалната арка в Париж. Източник: БГНЕС
Масови и остри сблъсъци между демонстранти и служители на реда по улиците на Париж. Силите на реда се опитват да възпират демонстрантите със сълзотворен газ и арести. Хиляди са излезли с жълти жилетки на протест в цяла Франция.
 

Хиляди „жълти жилетки“ са излезли на демонстрации в цялата страна. Блокади по пътища затрудняват движението в цяла Франция.Протестът се провежда за четвърти път. Движението, тръгнало като недоволство срещу поскъпването на горивата, прерасна в общо негодувание срещу управлението. През днешния ден настроението на протесното шествие в Париж преминава през спадове и пикове – от спокойно пеене на химна в центъра до запалени кофи, чупене на витрини и агресия, съобщава Дарик.

 

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.
 
Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии.


Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове и искания на оставката на френския президент Макрон. Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

 

Над 270 души, от задържаните тази сутрин над 550 в столицата, са поставени под стража. Много  французи и особено парижани се страхуват от повторение на яростните сблъсъци от предишните протести, които предизвикаха шок в страната и извън нея. Много чужди посолства съветват гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. 

 

На места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка. Засилен е контролът по гарите и властите систематично извършват претърсвания на хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани над 89 000 служители на органите на реда, само в Париж те са 8 000. 

 

Стотици „жълти жилетки“ заляха днес и Брюксел. За пръв път от началото на движението преди около месец на демонстрациите се чуват речи, озвучавани с мегафон. Силите на реда използват водни оръдия, за да отвърнат на хвърлените по тях тежки предмети.

 

Вижте кадри от сблъсаците във Франция днес:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4224 |13.11.2018 И днес протести и блокади заради шокиращите цени на горивата . 3| 3941 |14.12.2017 Корнелия Нинова: Строите пътища, но няма да има народ, който да пътува по тях . 0| 6724 |25.06.2017 Рашидов: Борисов се извини на Ердоган за блокадите на границата . 2| 3664 |30.03.2017 Прокуратурата проверява участвалите в блокадите по границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads