Реклама / Ads
3| 2858 |05.07.2023 НОВИНИ

Bloomberg: ЧВК ”Вагнер” се оттегля, Русия изпраща още чеченци и затворници в Украйна

.
Затворик вече е на фронта
Руските власти възнамеряват да изпратят още повече затворници и чеченски военни в Украйна, за да избегнат пълна мобилизация в страната. Това пише Bloomberg, позовавайки се на източници в европейското разузнаване.
 

Според събеседниците на агенцията недостигът на персонал в руската армия се е образувал в края на май след напускането на ЧВК Вагнер от Бахмут, което на свой ред е принудило военните да прехвърлят допълнителни ресурси в това направление.

Русия възнамерява да запълни недостига, включително с помощта на затворници, които според европейското разузнаване руското министерство на отбраната вече е наело около 15 хиляди души. Източници на агенцията не изключват, че след време в руската армия ще има още повече затворници.

 

Освен това служители на европейското разузнаване смятат, че Русия ще изпрати още повече войски в Украйна от Чечня, които според Bloomberg досега не са показали забележима ефективност. В същото време остава неясно колко допълнителни сили може да предостави Чечня. През май 2023 г. ръководителят на републиката Рамзан Кадиров каза, че седем хиляди чеченски войници вече се бият в Украйна, а още около две хиляди и половина се обучават.

 

На 23 юни ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви военен бунт, който продължи около ден. През това време неговите наемници успяват да превземат Ростов на Дон и да стигнат до Липецкия регион на път за Москва. Бунтът завършва със споразумението на Пригожин с руските власти, че той ще „замине“ за Беларус и наказателното дело срещу него ще бъде закрито. На наемниците от ЧВК Вагнер, които решиха да останат в Русия, властите предложиха да сключат договор с Министерството на отбраната.


Бунтът на Пригожин определено ще остане в историческите книги. Meduza се опитва да отговори на основните въпроси за това какво все пак е било. Ще се спори години наред, ако не и десетилетия
преди 7 дни

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3147 |03.07.2023 Бивш посланик на САЩ в Русия: След бунта на ”Вагнер” властта на Путин е разклатена . 1| 2629 |30.06.2023 Би Би Си: ”Вагнер” все още набира бойци в цяла Русия . 0| 2581 |30.06.2023 Полша засилва контрола по източната си граница заради ”Вагнер” . 1| 2955 |27.06.2023 Военен експерт: Тепърва ще става ясно кой стои зад опита за метеж на ЧВК ”Вагнер” на Евгений Пригожин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads