Реклама / Ads
4| 2707 |24.06.2024 НОВИНИ

Една година след проваления бунт на „готвача на Путин“ - какво се случи?

.
Източник: личен архив
Точно 1 година измина от онзи горещ уикенд, когато светът научи, че един от най-приближените хора на руския президент Владимир Путин – Евгений Пригожин, е поел с наемниците си от „Вагнер“ към руската столица. Никой не предполагаше, никой не беше подготвен за това, въпреки многото критики, които Пригожин отправи по адрес на министерството на отбраната и Кремъл заради войната в Украйна.
 

Лидерът на „Вагнер“ обвиняваше тогавашния сибов министър Сергей Шойгу, че на практика ги е изоставил на фронта без муниции. "Походът за справедливост", както го нарeче Пригожин, приключи внезапно на следващия ден.

 

Медиатор между Путин и Пригожин се оказа президентът на Беларус Александър Лукашенко, който дори приюти вагнеровците на своя територия. Именно заради странното стечение на обстоятелствата и бързо приключилия бунт, се появиха и редица теории на конспирацията, включително, че Путин сам е измислил „похода“ в опит да заблуди Запада за намеренията му в Украйна и за това кой е с него и кой – не.

 

По време на бунта бившият президент Дмитрий Медведев предупреди, че е възможно руският ядрен арсенал да попадне в ръцете на "бандити". Но сред местните не се виждаше всеобщо неподчинение или пък отявлена подкрепа за Путин. Снимки от южния град Ростов на Дон показаха жители да се усмихват, да се радват и да си правят селфита с Пригожин и хората му от Вагнер насред бунта. Сигналите за това кой одобрява режима в Кремъл бяха разнопосочни. Едно е сигурно към днешна дата обаче – стопанинът му си е все същият и е все по-силен и разпростиращ пипалата си на изток.






Светът обаче се оказа по-малко изненадан от онова, което последва. Точно 2 месеца по-късно – на 23 август, самолетът на Пригожин катастрофира при неизяснени обстоятелства, а самият той загина. Стилът на Путин запрозира от всякъде. Смъртта на Пригожин повдигна въпроса какво ще стане с наемниците от „Вагнер“, ще им прости ли президентът и ще се върнат ли в Украйна, или може би – в Африка.

 

Според Д-р Сорча МакЛиъд - член на работната група на ООН по въпросите на наемниците и преподавател в Университета в Копенхаген – цитирана от Би Би Си, бившите отряди на „Вагнер“ са се разпръснали из цяла Русия. „Вагнер“ може и да не съществува точно в този вид, в който е съществувал преди, но негова версия - или дори версии - продължават да съществуват. Налице е този вид разпръскване в руската държава, така че няма един общ човек, който да ги контролира. Групата "Вагнер" беше изключително важна в геополитически и икономически план за Русия, така че тя никога нямаше да изчезне, както предполагаха някои хора", добавя тя.

 

До старта на войната в Украйна силите на „Вагнер“ бяха свързвани с операции на територията на африканския континент, включително търговия с диаманти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2276 |24.06.2024 Още се борят с пожарите в Сакар планина. Ситуацията остава напрегната . 2| 2513 |24.06.2024 Мъдрят още промени при изписването на лекарства . 7| 2433 |24.06.2024 Охранителите на пловдивската болница, където почина британец излязоха чисти и без обвинение . 3| 2350 |24.06.2024 Доц. Киселова: ГЕРБ и ДПС могат да съставят правителство при малко игра с кворума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads