Реклама / Ads
0| 4921 |02.09.2022 НОВИНИ

Bloomberg: За да удари Европа, „Газпром“ спира напълно „Северен поток“ за неопределено време

.
Източник: БГНЕС
Подаването на газ по ключовия тръбопровод „Северен поток“ е спряно напълно, съобщи „Газпром“, цитиран от ТАСС и Bloomberg. Газопроводът за Европа не може да заработи отново в събота, както бе планирано, поради нов технически проблем. Това щяло да продължи до „отстраняването на забележките по работата на оборудването.
 

Бил е открит теч на масло в газова турбина, която помага за изпомпване на газ във връзката. „Газпром“ сега трябва да реши проблема, преди потоците да могат да се възобновят“, се казва в изявление на руската компания. Няма индикация колко време може да отнеме.

 

„По време на работата по газокомпресорния агрегат (GPA № 24) на компресорна станция Портовая, извършена съвместно с представители на Siemens, Газпром е открил теч на масло с примес на уплътнител през съединителите на клемните връзки на кабелните линии на сензорите за скоростта на ротора за ниско и средно налягане“, отбелязват от „Газпром“.

 

„Писмо за установените неизправности на блока Trent 60 (№ 24) и необходимостта от отстраняването им беше изпратено до президента и главен изпълнителен директор на Siemens Energy AG, Кристиан Брух. До отстраняване на забележките по работата на оборудването преносът на газ към газопровода „Северен поток“ е напълно спрян“, допълват от руския холдинг.

 

„Това е огромен удар за Европа, която се бори да напълни газохранилищата си преди зимата и която от седмици се опитва да отгатне следващите стъпки на Москва в енергийната война“, пише Bloomberg и допълва: „Това бележи драматична ескалация на енергийната криза в Европа и идва точно когато цените намаляват. Ако спирането продължи, то излага на риск домакинства, фабрики и икономики, отслабвайки ръката на Европа, тъй като тя подкрепя Украйна във войната срещу Русия“.

 

Новината идва само няколко часа след като министрите на финансите от Г-7 обявиха, че планират да въведат таван на цените на руския петрол и след като Москва заплаши да спре доставката на газ за страни, които приложат ограничение на цените.

 

„Северен поток-1“ бе спрян за поддръжка на 31 август и трябваше да възобнови работа в ранните часове на утрешния ден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2862 |31.08.2022 Европа удари рекорд в цената на тока за цялата си история . 0| 13094 |30.08.2022 The Washington Post: Русия удари дървена примамка HIMARS със струващи 6,5 млн. ракети ”Калибър” . 0| 2760 |29.08.2022 Джип и кола се удариха в София, има ранени . 0| 2877 |27.08.2022 Войната, ден 185: Поредна нощ на руски удари в Запорожка област, Зеленски с предупреждение за АЕЦ „Запорожие“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads