Реклама / Ads
47| 9247 |06.02.2021 НОВИНИ

Bloomberg: Ваксината на Путин е най-големият научен пробив за Русия от СССР насам

.
Президентът Владимир Путин обяви през август, че страната е създала първата в света ваксина срещу COVID-19. Новината бе съобщена още преди да са напълно завършили клиничните изпитания и това стана повод за скептицизъм в световен мащаб. Сега обаче Путин е на път да черпи дипломатически дивиденти заради вероятно най-големият научен пробив, който Русия отчита от съветската епоха насам.
 

Държавите се редят на опашка за количества от ваксината “Sputnik V”, след като обещаващи резултати бяха публикувани в авторитетното медицинско издание “The Lancet”. Според данните препаратът на Москва предпазва от коронавируса достатъчно добре, както и разработките на САЩ и Европа. Освен това “Sputnik V” е и значително по-ефективен от китайските ваксини. 

 

Така започва обширна статия в американската медия Bloomberg по повод руското откритие в борбата срещу COVID-19. Цялата статия може да видите тук.

 

Ето и останалата част:


Поне 20 държави са одобрили препарата за употреба, дори и в ЕС - Унгария даде зелена светлина за употребата на препарата. Ключови пазари като Бразилия и Индия са на прага да я одобрят. Сега Русия насочва вниманието си към ценните пазари на ЕС, докато блокът изпитва трудности заради недостиг на ваксини и не може да изпълни ваксинационния си план. 


В глобалната битка срещу пандемията, която отне живота на 2.3 милиона души по цял свят в рамките на малко повече от година, надпреварата за достъп до ваксините се оказа от геополитическо значение. Правителствата се стремят да се възстановят от социалните и икономически поражения, предизвикани от наложените срещу разпространението на вируса ограничения. 


Това дава предимство на Русия, която се превърна в една от малкото страни, в които шепа учени създадоха ефективна защита срещу инфекцията.

Решението ваксината да бъде кръстена “Sputnik V” - на името на първия в света сателит, чието изстрелване през 1957 г. се превърна в огромен триумф за СССР по време на Студената война, не е случайно. То показва от какво голямо значение за Москва е това постижение. Резултатите от късните фази на клиничните изпитания, в които участват 20 хиляди души, показват, че ваксината е 91.6% ефективна срещу вируса. 


Макар все още да е твърде рано какви политически дивиденти ще има това за Путин, Русия вече отчита въздействието на така наречената "мека сила" върху международния образ на страната. Кремъл бе обект на огромни критики заради намеса в изборите и таргетиране на политически опоненти както в пределите на Русия, така и в чужбина. 


Успехът на ваксината обаче няма да промени резервите към Путин от страна на западните правителства, въпреки че може би ще доведе повишаване на геополитическото влияние в региони като Латинска Америка, смята Оксана Антоненко.


“Тази ваксина се доказа като нещо способно да създаде ново търсене на световния пазар”, смята още тя.   


Един от близките съюзници на Кремъл - Турция започна производство на ваксината, след като президента Ердоган подписа споразумение с компанията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3075 |06.02.2021 У нас пристигат първите дози от ваксината на AstraZeneca . 15| 3731 |03.02.2021 МЗ: Има надеждна информация за безопасността на ваксината на AstraZeneca . 88| 5623 |02.02.2021 Навални: Путин ще остане в историята като Владимир Отровителя . 27| 4133 |02.02.2021 Германската опозиция: Този газопровод е на Путин и не трябва да бъде завършен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads