Реклама / Ads
5| 4801 |29.12.2023 НОВИНИ

БНР с дискусия за свободата на словото, за да се чуят “всички гледни точки”

.
В началото на 2024-а година Българското национално радио ще организира дискусия по темата за свободата на словото и дезинформацията, обяви генералният директор на обществената медия Милен Митев. Това събитие идва на фона на няколко събития около скандалния Петър Волгин - журналист от БНР и водещ на предаването “Политически НЕкоректно”, подлагано многократно на мониторинг и обект на критики заради пропагандните внушения, които се правят в ефир. 
 

Обществена дискусия в сянката на скандали

 

Петър Волгин направи интервю с руската посланичка Елеонора Митрофанова. Това интервю така и не бе излъчено, след като избухна скандал и ръководството на общественото радио реши, че то не е уместно. В хода сърцето на урагана от обществено недоволство, Петър Волгин гостува в подкаста на Мартин Карбовски - друг журналист, обвиняван за разпространение на руска пропаганда, който също е интервюирал руската посланичка. Впрочем именно пред неговия микрофон Митрофанова заяви, че подкрепя Костадин Костадинов и партия “Възраждане”. 







Пред Карбовски Волгин заяви, че всъщност е искал предаването да обхване всички гледни точки и дори поканил украинската посланичка Олеся Илашчук, която обаче шумно отказа, заради системния уклон на предаването, водено от Волгин. 

 

Другият скандал е с интервюто на Волгин пред забранената в ЕС телевизия “Россия 1”, в което той като един “случаен гражданин” защитава Паметника на съветската армия и се обявява против преместването му. Защо точно Волгин, случайно ли е наистина са въпроси, които остават без отговор. 

 

Без отговор са и въпросите как журналистите от една забранена телевизия в ЕС са получили виза от европейска държава и с нея са влезли в България, както обявиха вчера от Министерството на външните работи. Не е ясно коя е тази държава. Нищо чудно това да е Унгария, която е определяна като руският троянски кон в ЕС - премиерът Виктор Орбан е близък на Владимир Путин и многократно се е противопоставял и срещу санкциите срещу Москва, и срещу предоставянето на помощ за Украйна.







Но да се върнем на дискусията в БНР. 

 

Тя ще се случи и на фона на друго събития - пореден протест пред общественото радио, организиран в памет на фотожурналиста Цветан Томчев. Протестът е обявен за събота, 30 декември. Самият Томчев бе организаторът на демонстрациите пред БНР с искане отстраняването на Волгин като журналист от обществената медия.

 

"Очевидно има голяма чувствителност в обществото ни по тази тема и редно е да чуем гледните точки и да видим какво ние като обществено радио можем да направим. Много е лесно да се обяви нещо, което не ти харесва, за пропаганда, както и да се обяви едно решение, с което не си съгласен, за цензура. Така че именно за това е смисълът да се направи една по-широка дискусия, за да може всеки да се опита с ясни аргументи да защити своята теза", заяви генералният директор на БНР Милен Митев по повод организирането на събитието. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8869 |29.12.2023 Внушава ли Кремъл, че “лошият Запад” стреля по невинни в Русия? Дезинформация и постистина . 11| 5265 |29.12.2023 Чужда ракета стресна Полша. Анджей Дуда свиква спешна среща . 15| 5195 |29.12.2023 Данилов: Кремълската измет ще става все по-мразена. Обеща да се бори, докато Русия не умре . 1| 4706 |29.12.2023 Още месец няма да изнасяме инсулин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads