Реклама / Ads

0| 2528 |22.03.2022 НОВИНИ

БОЕЦ осъди прокуратурата за клевети по нейн адрес

.
Иван Гешев- главен прокурор
Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата да плати обезщетение от 4000 лева заради клеветнически твърдения, изнесени от заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, съобщи Mediapool.

Машева си е позволила писмено да обяви пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила "икономически интереси" на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, "включително и такива с медиен и политически характер".

 

Писмото е изпратено в края на септември 2020 година в разгара на гражданските протести с искането на оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Две седмици по-късно Европейския парламент излезе с резолюция срещу България, с което констатира влошаването на състоянието на върховенството на правото в страната.

 

Прокуратура атакува БОЕЦ пред евродепутатите с твърдението, че връзката на организацията с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е "очевидна и може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките ѝ срещу прокуратурата) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев".

 

След завеждане на делото за клевета, прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си.

Съдът намира за напълно доказани твърденията на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ.

 

"По този начин Прокуратурата на Република България по недопустим начин, въпреки че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В действителност сдружението се финансира прозрачно – чрез постъпления от членски внос и дарения от последователи и съмишленици", казва БОЕЦ до съда.

 

В рамките на делото прокуратурата прави абсурдното твърдение, че изнесената информация "няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна", става ясно от решението на съдия Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано.

 

Съдът казва, че твърденията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ характер. Съдия Тошева напомня, че прокуратурата е длъжна да разпространява достоверна информация, защото има засилено влияние над обществените отношения и общественото доверие към тях по дефиниция е голямо.

 

"Поради това не може да се приеме тезата на ответника, че се касае просто за предположения за факти, които могат да се окажат правилни или неправилни сред провеждане на производство по Наказателно-процесуалния кодекс", пише в решението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 13230 |22.03.2022 Сигнал на БОЕЦ до ГДБОП: Жената до Иван Гешев е била осъдена за имотна измама . 0| 2620 |22.03.2022 Съдът отказа да каже за обиските на Борисов, Горанов и Арнаудова. Оправда се с прокуратурата . 0| 5148 |22.03.2022 Прокуратурата призова на разпит Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков . 0| 4198 |22.03.2022 ГДНП дава тол системата на прокуратурата
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ