Реклама / Ads
6| 4435 |08.04.2020 НОВИНИ

БОЕЦ сезира прокуратурата, СЗО и ЕК за отказа да се тестват контактни лица у нас

.
Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев
Ще сезираме СЗО, прокуратурата и ЕК срещу Борисов за престъпление срещу народа в условията на пандемия и извънредно положение. Това се казва в официална позиция на гражданско сдружение БОЕЦ. В нея се отбелязва още:
 

След разкритието на БОЕЦ, че Правителството и Щаба са забранили на РЗИ да взимат и да се изследват проби от контактни лица и медици, били в пряк контакт с доказано заразени с коронавирус и няколкодневен медиен и обществен натиск по този ужасяващ скандал, днес Бойко Борисов заяви "Да! Може да не сме тествали достатъчно".
БОЕЦ считаме тези действията на правителството и Щаба за престъпление срещу народа в условията на пандемия и извънредно положение. Думите на премиера, че той е най-важният в държавата, по-важен и от медиците на първа линия и затова него го тестват, няма да коментираме.


БОЕЦ вече огласихме, че в началото на март, когато бе време за подготовка и взимане на необходимите мерки за посрещане на кризата, лично Борисов заявява публично, че наличните под 3000 теста и платените към онзи момент 4000 теста, или общо под 7000 теста са "абсолютно достатъчни" и след тяхното изчерпване няма да се тества повече, а държавните институции ще действат по друга формула. Каква е тази формула обществото не е информирано и запознато.

 

През изминалата седмица след сигнал до БОЕЦ и извършена от нас проверка стана ясно,че поне от десет дни има инструкция спусната от Щаба до всички директори на РЗИ да НЕ се взимат проби на контактните с доказано заразени с коронавирус лица, включително и на медици били в пряк контат с такива. Ужасяващ пример е случилото се във видинската болница, където три дни след приемането на доказано заразен с коронавирус, няколко медици от отделението по пулмология проявяват грипоподобни симптоми, хоспитализирани са в същото отделение, взети са им и изпратени проби до Референтната лаборатория в София, но от там ОТКАЗВАТ на основание на същата инструкция да ги изледват! Говорим за лекари от първа линия, контактни и вече проявили симптоми!

 

Подобни сигнали има за цялата страна. Директора на РЗИ Видин потвърди, че "Не ни разрешават да визмаме проби на контактни, такава е заповедта от Щаба". Случая е от 02.04.2020г. В същото време медиците, на които им е отказано да бъдат изследвани пробите НЕ са поставени и под домашна карантина. След намесата на БОЕЦ на 03.04.2020г. и разгласяването на случая от Евроком, Биволъ, Фрогнюз, Еврочикаго, Свободно слово, вестник СЕГА и други медии, на 04.04.2020г. са взети повторни проби на медиците и вече четвърти ден те нямат информация за резултатите от тях. БОЕЦ вече сме "сигурни", че те ще бъдат отрицателни, ако въобще ги огласят.


Според нас в условията на епидемия и извънредно положение подобни действия - забрана и ограничаването на изследване на контактни лица и медици от първа линия застрашават живота и здравето на милиони българи и в този смисъл са престъпление срещу народа и конкретните граждани и медици, на които е отказано тестуване. В същото време показно и демонстративно се тестват всички депутати, само защото се предполага, че са били контактни! Депутатите може, медиците не може.


Вероятно тези действия на Правителството и Щаба се дължат на две причини - на ограничен брой тестове поради престъпното бездействие на Борисов в началото на епидемията, когато той решава, че 7000 теста са "абсолютно достатъчни" и е пропуснат момента за закупуване на достатъчне брой PCR тестове (поне 200 000). И втората причина е - умишлено укриване на реалният брой заразени в страната, като не се тестват най-рисковите групи (контактните и медиците от първа линия) и по този начин не се откриват и отчитат заразени. В тази посока е и днешното признание на Борисов "Да! Може да НЕ сме тествали достатъчно".

 

След тези думи на премиера, всички данни представяни от Щаба за броя на заразените са компрометирани. Лабораториите в България по думите на Мутафчийски имат капацитет до 6000 проби дневно, а се тестват между 200 и 500 човека, което означава, че те работят с между 3 до 10% от своя капацитет! Което е абсурдно, сега лабораториите трябва да работят с максимален капацитет, за да се установяват заразените и да те да своевреммно бъдат изолирани преди да са заразили други хора, иначе какъв е смисъла от всички останали мерки? Няма как да знаеш колко са заразените, след като не тестваш достатъчно! Няма как да ги установиш, след като не тестваш рисковите групи и контактните и представяйки изкуствено занижени данни внушаваш фалшиво спокойствие у гражданбите, че в България епидемията от COVID 19 не представлява заплаха. Това също само по себе си е престъпление спрямо българското общество.


БОЕЦ разполагаме с официални документи, видеоматериали и достатъчно данни, с които доказваме описаните събития.
С оглед на изключителният и надделяващ обществен интерес в конкретният случай, БОЕЦ първо ще сезираме Световната здравна организация и Европейската комисия за тези действия на българкият премиер и Националният оперативен Щаб, както и за манупилираните данни за заразените и отказа да се тстват медици и контактни, след което ще сезираме и българската прокуратура, която няма обществено доверие и БОЕЦ сме доказали, че е подчинена на изпълнителната власт и други корпулентни влияния. Очакваме бързи реакции от международните институции и ще продължим с действията ни за разкриване и разобличаване на тези ужасяващи и престъпни действия на управляващите. Мафията не спасява, мафията лъже, ограбва и убива", допълват от организацията. 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 20902 |06.04.2020 Георги Георгиев, БОЕЦ: ЗАЩО го правите, г-н Мутафчийски? . 32| 10312 |02.04.2020 БОЕЦ: Това е инфекциозното във Видин. Няма да ни убивате в този концлагер /снимки/ . 26| 11333 |27.03.2020 Георги Георгиев, БОЕЦ пред Фрог: Тепърва започват измамите и големият грабеж . 4| 5139 |24.03.2020 БОЕЦ сезира ЕК за приетите законодателни промени в условията на извънредно положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads