Реклама / Ads
5| 4762 |04.01.2009 НОВИНИ

Богатите също плачат

.
Състоянията на 10-те най-богати бизнесмени в света според списание "Форбс" са намалели с около 150 милиарда долара през 2008 г. Най-драматични са загубите на индийските милиардери, но и руските не им отстъпват.
 

 

Списъкът на милиардерите, който списание "Форбс" прави ежегодно, тази година ще е значително по-оскъден заради стагнацията в световната икономика, съобщава Нюзру.

Състоянията на десетте най-богати бизнесмени в света според  "Форбс" са намалели с около 150 милиарда долара през 2008 г.

Към 300 души от класацията на "Форбс" са със загуби от над 1 млрд. долара на човек, а няколко десетки от тях са олекнали с около 5 милиарда долара на човек.

Най-драматични са загубите на индийските милиардери - металургичният магнат Лакшми Митал, братята-предприемачи Мукеш и Анил Амбани, собственици на нефтохимическия гигант Reliance Industries, Кушал Пал Сингх, собственик на най-голямата компания за недвижима собственост в Индия. Заради кризата техните състояния са намалели общо с около 100 милиарда долара.

В "десетката" на милиардерите, чийто капитал е намалял рязко вследствие на рецесията през миналата година, са и представителите на руските делови кръгове. Руснаците са сред най-големите губещи на 2008 година според "Форбс".

Загубите на Олег Дерипаска се изчисляват на 18 милиарда долара. По-големи са само тези на фамилията Амбани, определени като най-големите губещи на 2008 година. Капиталът им е намалял с 40 милиарда долара. Владимир Лисин, собственик на новолипецкия металургичен комбинат, през миналата година е загубил около три четвърти от състоянието си, а Дмитирий Риболовлев, собственик на "Уралкалием" - 90%. Украинският бизнесмен и политик, собственик на контролния пакет акции на Полтавския миннодобивен комбинат, Константин Жеваго е излязъл от клуба на милиардерите. Сега състоянието му възлиза "едва" на около 350 милиона долара, докато в началото на 2008 г. беше не по-малко от 3,4 милиарда долара.

В класацията на милиардерите през 2009 г. няма да попадне и исландецът Бьорг Гудмусон, чието състояние понастоящем е равно на нула. Главният мениджър и акционер на втората най-голяма банка на Исландия банкрутира, както и цялата държава, чиято финансова система се проби.

Класацията на милиардерите на списание "Форбс" излиза всяка година през март.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4700 |20.11.2008 Богатите грешали, влизайки в полтиката . 29| 33086 |13.06.2008 Тихомир Митев, Мартин Митев и Иво Каменов - най-богатите живи българи . 12| 8936 |07.05.2008 Част от най-богатите българи си платили за класацията . 6| 7267 |19.06.2007 Девойки плачат от "сърце" преди теста за 7-ми клас, на момче му прилоша от напрежение.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads