Реклама / Ads
13| 4685 |04.12.2021 НОВИНИ

Богдан Милчев: Истината за трагедията на АМ "Струма" е заложник на българо-македонските отношения

.
Имаме притеснения, че истината е заложник на българо-македонските взаимоотношения. Прокуратурата бързо иска да приключи разследването. Още от първия ден се внушава, че шофьорът е виновен. Но той не може да се защити. Делото ще бъде бързо прекратено, по най-бързия начин ще бъдат изплатени обезщетения.
 

Това заяви пред bTV Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Повод за думите му е тежкия пътен инцидент на АМ "Струма", при който в македонски автобус изгоряха 45 души. Държавното обвинение хвърля вината основно върху шофьора, но пътни експерти алармират, че пътят не е в добро качество. Одит на МРРБ доказа, че пътят не разполага с Акт 16, а освен това допустимата максимална скорост е била завишена без това да е съобразено с пътните условия. 


"Докладът доказва, че тези мантинели са били увредени от предишни катастрофи, че са били преправяни, преинсталирани и то неправилно. Ако те бяха правилно сложени, дали нямаше да задържат автобуса, да променят траекторията му, да не попадне в капана им. Жертвите се случват, защото тези мантинели са направили капан. Има липсващ знак. Собственикът на пътя е знаел за липсата на този знак, но услужливо министърът скрива тази информация, а прокуратурата отказва да разследва. Държавното обвинение за всички смъртни случаи трябва да разследва пътните условия. В противен случай собствениците на пътя не се интересуват какво е състоянието на маркировката, на знаците. Предстоят ни нови подобни тежки инциденти", посочи още Богдан Милчев. 


По думите му ако се докаже, че пътят е проблемен, българската страна ще трябва да изплати огромни обезщетения на македонската страна. Шофьорът безусловно има отношение към катастрофата, смята Милчев, но бе категоричен - вината не е само на водача, а прокуратурата разполага с нужния ресурс, за да извърши разследване.


"Не казваме, че пътят е виновен. Искаме експертиза", настоя Богдан Милчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10249 |03.12.2021 Николай Милчев: Днес в парламента - като изпращане на гарата . 4| 4041 |01.12.2021 Петър Чолаков: Петков сложи пръст в раната. Но истината не е черно-бяла . 19| 17184 |28.11.2021 Николай Милчев: Но какво разбирам аз? На мен ми дай да ходя по бръснарници, магазини и шивачници . 5| 3465 |27.11.2021 Богдан Милчев: Бяхме предрекли трагедията на „Струма” и то с документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads