Реклама / Ads
2| 3380 |02.12.2021 НОВИНИ

Всички 45 жертви от трагедията на АМ ”Струма” са разпознати. Предполага се, че не пътят е виновен, а водачът

.
Бисер Михайлов, Мириан Маринов Източник: Стопкадър, BTV
Всички 45 жертви от тежката трагедия на АМ “Струма” са разпознати. Това се е случило и благодарение на РСМ, които са предоставили ДНК проби от близките на загиналите. По заключението на техническата експертиза няма следи от пиротехнически средства, взривни вещества или туби с бензин. По първоначални изводи най-вероятно вина носи водачът на превозното средство. Сигурно пътят е допринесъл за произшествието, но не e изцяло отговорен за него.
 

Това стана ясно от думите на водещия прокурор на разследването на катастрофата на „Струма“ Бисер Михайлов и водещия следовател Мириан Маринов в разследването на причините за тежкия инцидент.

 

Относно оцелелите Маринов коментира пред бТВ: "По време на разпита оцелелите бяха много адекватни, но се усети техния стрес. Разказват много добре и са съпоставими версиите им. Много добре подкрепят останалите доказателства, които са събрани с участие на вещите лица. Искам да ви кажа само, че към вчерашна дата имаше още един щателен оглед. Безспорно е установено огнището и причината за пожара и начинът на неговото разпространение. Аз съм удовлетворен от това, което е установено. Двамата от оцелелите казват, че са усетили лек удар. Но автобусът е 18 тона, той е отнесъл мантинелата както бръмбар - сламка".

 

"Това не е тежко пътно произшествие, ако не се беше запалил автобусът. Мантинелата се беше нагънала на охлюв вътре. Тази мантинела нямаше как да бъде удържана, ако ще и с 100 болта да беше закрепена - все пак автобусът е 18 тона. Свидетелите виждат, че излиза огън, шофьорът натиска спирачка,  но е успял да спре.

 

Вратата е останала затисната и не е можело да се отвори, пътниците са били заклещени. Един от оцелелите е използвал аварийното чукче и успял да разбие предпоследното стъкло. А по-предните са били унищожени вече от пожара.


Салонът силно се е задимил и изгорял. Той не е нов, рециклиран в Турция - ще се провери какво е качеството на материята вътре. Дали отговаря на стандартите. Няма нищо оцеляло от тези горими материали. Оцелелите пътници са дишали и са започнали да се задушават. Но все пак тези 7 души са успели да скочат - автобусът се е намирал на около 2 метра и 30 от земята. Скачайки са се наранили.' - допълни той.

 

Прокурор Михайлов каза, че все още е рано за обвинителен акт. Но най-вероятно вината носи шофьорът. Като се предполага и че основен фактор е била скоростта, предполага той, но все още се очаква да се разбере окончателно дали е била превишена или несъобразена такава.

 

До Коледа може и да има финален резултат и застъпена версия. Но по мнение на Маринов това е твърде оптимистичен вариант.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2896 |02.12.2021 От понеделник: Всички ученици се връщат в класните стаи след тестване веднъж седмично . 13| 3277 |02.12.2021 Най-късно от вторник всички ученици трябва да са в клас, настоява министър Денков . 9| 3937 |01.12.2021 В Китай откриха антитяло, неутрализиращо всички COVID щамове . 1| 2751 |30.11.2021 Шест жертви и близо 50 ранени в резултат на лошото време в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads