Реклама / Ads
1| 6116 |18.07.2017 НОВИНИ

Боян Чуков: Списък 77 е защитна реакция на Турция

.
Боян Чуков
Считам, че това е една защитна реакция на Турция. В един период до 2015-2016 г. Турция имаше отношение с джихадистите на територията на Сирия. След това нещата се промениха. В края на 2015 г. излезе в турски правителствен сайт имена на терористите, които се търсят. И маше зелен, червен, черен цвят.... Така Боян Чуков, балканист и експерт по национална сигурност, коментира Списък 77 на Турция.
 
Съвсем наскоро президентът на Чечения Рамазан Кадиров, който каза, че има списък на терористи, които са в Турция и искаше да ги дадат при него. Отвсякъде нападат Турция и тя вади също списък. Още повече, че предстои решаване на въпроса с кюрдите. Най-вероятно в този списък има кюрди, посочи той.

По скоро този списък е защитна реакция на Турция, повтори експертът.

Ердоган премахна възможността армията да извърши преврат. Това може да направят само специалните служби. Ердоган сега е по-силен, но е самотен на върха, коментира Чуков.

Чуков припомни за нереализираните проекти за Коридор №8 от 90-те години на XX в., Бургас–Александруполис, „Южен поток“. „Присъстваме на второ издание на събитията от 90-те години – отново възниква приказката, че трябва да има Коридор №8, че всички ще работим заедно и затова по трасето му всичко трябва да е под контрол. Това е причината Македония да бъде умиротворена и вкарана в НАТО, както и Черна гора и Албания. Т.е. битката между Русия и САЩ продължава, това е втора серия, допълнена и преработена, на която ще станем свидетели“, каза той.

„Балканите бяха ислямизирани, радикалните ислямисти дойхдоха тук през 90-те години – каза още Чуков. – Местният, локалният ислям не е такъв. В Косово взривяваха джамиите от османския период и на тяхно място идваха уахабитите, които строяха техните джамии, проповядваха ухабизма. Всичко започна от Босна – там бяха направени първите клетки на „Ал Кайда“. Ако някой пита дали на Балканите има радикален ислям – има от 90-те години. През 1995 г. всичко беше формирано. Италианска журналистка твърди, че е виждала няколко пъти Осама бин Ладен в приемната на тогавашния босненски президент Алия Изетбегович. Самият Осама има босненски паспорт. В Босна, след като бяха разчистени сръбските села, се настаниха муджахидините от Афганистан, които даже по едно време взеха да си правят някакви ислямски емирати, едвам ги спряха. Когато пропадна историята с Коридор №8, тогава беше дадено указание на тези ислямисти да спрат с въоръжената борба и да започнат да завладяват училищата, образованието, медресетата. От 95-а досега имаме няколко поколения готови радикално ислямизирани младежи, които обаче нямат вид на своите едноверци от Афганистан. Балканите се превръщат в основна база на радикалния ислям, на джихадистите в Европа“.

„България не може да стои настрана от целия този процес, но най-радикализирани са бошняците, които са ислямизирани сърби, както и в Македония и България това са най-вече помаците – те по-лесно се поддават на радикализация, заради усещането на непълноценност. Етническият турчин има зад гърба си Турция, а на помака какво му остава, освен да бъде по-католик от папата?“, каза още гостът.

По думите му „всичко е геополитика, ислямът е инструмент. Има битка между глобалните фактори, които се опитват да реализират своите геостратегически проекти. Там, където проектите се сблъскват, се използват най-различни инструменти – етнически, идеологически и пр.“.

Чуков каза още, че не е спокоен за работата на ДАНС и службите, защото „за 27 години успяхме да изкормим интелектуалния потенциал във всички български институции, които в момента са населени с калинки и не могат да разберат въобще какво се случва. Не само на Балканите, но и в света“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5214 |18.07.2017 ДАНС не знае за списък с българи от Турция . 3| 5607 |17.07.2017 Валентин Радев: 77 българи в черен списък на Турция? Това е притеснителна бройка . 2| 5471 |11.07.2017 Владимир Чуков: Конкуренти ни удрят за изнесеното българско оръжие за терористи . 4| 7298 |08.07.2017 Плевнелиев: Председателството на ЕС е трябвало да се провежда в Бояна, а не в НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads