Реклама / Ads
55| 6977 |01.11.2014 НОВИНИ

Боят започна: Цецка отвърна на Миков за уволненията в НС

.
Цецка Цачева Източник: Булфото
Следните факти се крият зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание. Това каза председателят на 43-то Народно събрание (НС) Цецка Цачева.
 
Тя коментира изнесените в медиите твърдения, че от встъпването в длъжност на 43-то Народно събрание (НС) са освободени 30 служители. Както е известно, снощи тя бе атакувана от своя предшественик начело на парламента по този въпрос - председателя на БСП Михаил Миков.

По думите на Цачева тези назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на 42-то Народно събрание ще бъде предсрочно прекратен. Тя посочи и най-фрапантните примери: „На 7 юли 2014 г. в отдел „Студенти” на стаж от парламента са назначени 6 служители, забележете на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време. Четирима други служители в последния момент са назначени в хранителния комплекс, трима шофьори са назначени в гаража на Народното събрание. Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: „Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?”, пита Цецка Цачева във "Фокус".

Тя посочи, че по това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в НС. „Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това”, добави тя.

Цачева даде и пример, който по нейните думи е потресъл цялата администрация: „В парламентарния пресцентър са били назначени две служителки, които след края на мандата на предишния парламент в продължение на два месеца не са идвали на работа, не са влизали в двете сгради на Народното събрание, а са получавали заплати. Чашата на възмущението прелива на всички сегашни служители на администрацията, когато по инициатива на Главния секретар, малко преди конституирането на новия парламент, те се появяват само, за да вземат обезщетение от по четири работни заплати, като всяка една заплата е между 2400 – 2500 лв.”, обясни Цачева.

По думите й главният секретар изпълнява функциите на ръководител на администрацията във време, когато няма работещ парламент, но той може да взима такива действия по отношение на служителите само при неотложни случаи. „Питам, кой е неотложния случай да се прекрати на 20 октомври по инициатива на главния секретар правоотношенията с две служителки, които не са влизали в сградата на НС между август, септември, до 20 октомври включително, с начислени по четири заплати обезщетение затова? Тук е моментът да споделя, че Главният секретар на 42-то НС е назначен при неспазване на условията на чл. 7 от Закона за държавния служител, а това е липса на ръководен опит. На това основание Главната секретарка считано от вчера е освободена от този пост”, заяви Цачева.

Що се отнася до студентската програма за стаж в парламента председателят на 43-то Народно събрание обясни, че тя винаги е съществувала и ще я има. В нея обаче студентите от 3 или 4 курс на юридическите факултети работят безвъзмездно, а не както в случая е станало - по време на ваканцията след семестъра от 7 юли се назначават по трудови правоотношения за един, два или четири часа. „От кого ще черпят опит тези млади юристи, които все още се обучават, след като парламента не работи, няма народни представители, няма никаква дейност в пленарна зала?”, попита Цачева и допълни, че студентската програма е работила много добре и по време на 41-то Народно събрание, но тогава студентите са се трудили безвъзмездно с научни ръководители.

„Истината е, че този отдел е създаден, за да се намери място за човек, който е пенсиониран през 2009 г. Затова е създадена по този начин, като структурно звено. Бързам да заявя, че и занапред студентска програма ще има, но винаги, както се правило досега и пред моите предшественици със стартирането на учебната година през есента се набират такива желаещи да работят по тази програма”, каза председателят на НС.

Цачева посочи още, че възникват и въпроси по отношение на отдел „Анализ на ефекта от законодателството”, където са разкрити 8 щатни бройки и са назначени шест човека. „По информация на служителите от този отдел за целия период от съществуването си няма разработен и заведен в парламента нито един анализ. Възниква въпросът: ”Защо тези хора, не оспорвам тяхната компетентност, са получавали трудово възнаграждение повече от една година време, след като не са имали началник на звеното, който да организира работата им?”. Естествено, част от тях ще бъдат ползвани в новата структура на парламента, след като се конституират и парламентарните комисии. Към този момент това обаче са хора, които са получавали възнаграждение без дейност”, каза още Цачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4947 |27.10.2014 Избраха Цецка Цачева за председател на парламента . 0| 4698 |14.10.2014 Чистката в БДЖ започна: Уволниха четирима шефове заради липса на реформи . 22| 5167 |13.09.2014 Цецка Цачева преряза лентата на нов офис на ГЕРБ в Пордим . 10| 5055 |18.08.2014 Агресорът с боята: Повече няма да правя така!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads