Реклама / Ads
2| 4952 |02.12.2015 НОВИНИ

Бойчев към управляващите: Ако има нещо, с което сте успешни, това е темпът на нарастване на дълга

.
Жельо Бойчев
„Ако има нещо, с което сте успешни, това е темпът на нарастване на дълга, защото ние влизаме в една опасна дългова спирала”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.
 

Той обясни, че ще бъде гласуван 5.3 млрд. лв таван на дълга, който да бъде използван при евентуална кризисна ситуация в банковия сектор. „Опитът показва, че всичко, което правите, се случва във възможно най-негативният сценарий”, коментира той. Преди гласуването Бойчев поиска да получи повече информация какво се е случило с подкрепата, която държавата е дала миналата година за Фонда за гарантиране на влоговете в размер на 3 млрд. лв. „Какво стана с ликвидната подкрепа, която беше дадена на една българска банка в размер над 1 млрд. лв.? Тогава ни обяснихте, че това са заемообразни средства и те ще бъдат възстановени в българския бюджет. Как да гласуваме сега и да ви подпишем отново празен чек за 5.3 млрд. лв. без да дадете отговор на това какво става с всички тези активи на КТБ и възстановяване на средствата в държавния бюджет”, попита Бойчев и подчерта, че общественият интерес не се защитава.

 

„Няма да приемем активите да бъдат изплащани от българските граждани, като данъкоплатци. Вече имаме случай с КТБ”, допълни зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той е на мнение, че тези евентуални проблеми в банковата системата трябва да бъдат понесени от тези, които са собственици на съответните институции. „Ако министър Горанов и централната банка прилагат правомощията си, ще видят, че част от тези институции по същество извършват финансова дейност, която не е в публичен интерес, а в изгода на свързани с тях дружества. Тези пари, които те събират от всички, а харчат за себе си, няма да бъдат платени от българските граждани”, категоричен е народният представител. Той попита дали тези, на които вече е помагано в предишни години дали са се издължи и ако са го направили могат да очакват нова финансова подкрепа. Янаки Стоилов предложи да бъде намален дългът с над 2 млрд.лв.

 

 „Споделям мислите на Борисов, който на 1 август 2013г казва, че следващото правителство ще иска милиард след милиард, а когато се изхаби дългът с няколко милиарда, ще влезем в гръцкия сценарий. Аз се вслушвам в думите на Борисов и казвам „не” на гръцкия сценарий и „не” на вкарването в дългова спирала”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев от парламентарната трибуна. Той коментира, че министър Горанов иска празен чек за 2 млрд. лв., като не е ясно за какво ще ги използва. „Споменахте, че ще ги използвате за стрестест на банковата система. Това е много лош сигнал и затова гласувам отрицателно”, категоричен е той.  Според него никъде в Конституцията не е казано, че бюджетът на страната, трябва да е вързан с банковата система. „Недопустимо е да обвързвате парите на хората с банковата система на България. Тя е независима и нямате право да изпращате такива сигнали. Сега искате 2 млрд. лв, за да укрепвате банковата система. Това е абсолютно недопустимо и неприемливо”, каза още Румен Гечев.

 

„Чух министърът на финансите да казва, че ще се прави стрестест на пенсионните фондове. Проблемите с тях вече започнаха по причина на същият този министър и това управление”, категорична е зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя припомни, че са били приети промени в законодателството, с които се дава възможност хората да си прехвърлят вноските от пенсионни фондове към НОИ. „Фондът към НОИ още не е създаден, а трябва да започне да работи от 1 януари 2016г.”, допълни тя. Нинова обясни, че когато е приеман бюджета на ДОО, управителят на НОИ е заявил, че не могат да се направят никаква прогноза какви пари ще се преместят от частните фондове в НОИ. „А хората, които вече са си преместили парите там и искат да ги върнат обратно, в момента не могат. Твърдя, че вие умишлено ударихте системата на частните пенсионни фондове и сега ще им направите стрестест, за да докажете, че те не функционират. И за тази работа отгоре на това, трябва да ви гласуваме нов дълг. Какво правите?”, попита Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4174 |18.11.2015 Ж. Бойчев: Бюджетът за 2016 г. генерира дефицити в здравната система . 15| 4413 |11.11.2015 Ж. Бойчев иска радикални промени в БСП . 1| 4231 |05.11.2015 Миков към управляващите: Защо ви е страх да кажете, че отнемате социални права? . 4| 4509 |11.09.2015 Ж. Бойчев: БСП не е част от договорките в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads