Реклама / Ads
10| 5942 |04.12.2015 НОВИНИ

Ж. Бойчев пред Фрог: Въпросът за ваксините се оказа най-пазената тайна

.
Жельо Бойчев
Цялата ситуация с дарените от Турция ваксини за деца е много странна. Това е един от ясните ангажименти, които има здравното министерство. Първо, за мен е непонятно защо обезпечаването на ваксините е минало като бартер между България и Турция. Те ни дават петвалентна ваксина и такава срещу хепатит В, а ние в замяна на това им предоставяме ваксини срещу туберкулоза. Това каза пред Фрог нюз депутатът от БСП Жельо Бойчев по повод вноса на ваксина срещу хепатити В с недопустимо съдържание на живак, за която Фрог алармира в свое разследване.
 

Ако беше станало ясно какво всъщност се случва с ваксините, аз нямаше да задам въпроси към министър Петър Москов. Провокиран съм от информацията в медиите, че внесените лекарствени продукти не отговарят на изискванията за ползване в страната и част от компонентите едва ли не представляват риск. За това използвам възможността като народен представител да изясним тези въпроси, за да могат българските родители да бъдат спокойни.

 

И аз като родител съм притеснен. Въпросът за ваксините се оказа най-пазената тайна в момента. Това е странно. Министър Петър Москов два пъти отлага моя въпрос. Виждате, че в писмения му отговор няма нищо в тази посока. Там твърди, че износ от България към Турция не е осъществен. Гледам журналистически разследвания по този въпрос, в които се твърди точно обратното. За това днес по този случай съм направил запитване към министерство на финансите и лично към министър Владислав Горанов, да да се види какви ваксини са внесени и какви изнесени, за да съпоставим информациите. Искам да установя кой казва истината и кой лъже.


Прекалено много въпроси без отговори има по тази тема. Искам министър Москов да отговори на всички. Той ежедневно участва в различни предавания, но този въпрос услужливо не му се задава от никой. И ми се иска да спрем със спекулации. За нас няма по-важно нещо от здравето на децата ни. Ако проследите кратките му отговори по темата се вижда, че веднъж ваксините няма да се ползват за деца в рамките на имунизационния календар. В доклада му до МС пише, че ваксините ще се ползват именно за деца в рамките на имунизационния календар. На кое да вярваме?! България е правова държава и има регламент, по който един лекарствен продукт може да бъде внесен и ползван.

 

 Какво означава, че на едни хора може да се постави ваксината, а на други не. Не е в интерес нито на министъра, нито на министерство на здравеопазването тази тема да се държи толкова дълго време без отговор. Ако няма нищо притеснително-излиза и се казва. Когато седмици наред това нещо не се прави, нормално е да си зададем въпроси: Защо?

 

Бих искал да задам и друг въпрос. Поемала ли е България други ангажименти , подписвайки Споразумението за ваксините с Турция? Виждате, че по тази тема също се мълчи. Хубаво е, че има регламент на писмените въпроси на депутатите да се отговаря в срок. Отговорните институции не могат да се крият много, заключи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4534 |03.12.2015 Главният прокурор ще се отчита пред депутатите, реши комисия на НС . 1| 5187 |03.12.2015 А. Стефанов за Фрог: С Танев и Иванов РБ си вкарва автогол . 30| 28956 |03.12.2015 Само във Фрог: Съпруга на ДПС функционер неуловима за органите на МВР . 6| 10401 |03.12.2015 Само във Фрог: Борисов даде нов старт за избор на Ген. адвокат за Съда на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads