Реклама / Ads
7| 3138 |16.05.2023 НОВИНИ

Бойко Найденов: Такъв тип прокуратура, наследена от съветския режим, мисля, че остана само в България и в Русия

.
Източник: стопкадър
Това е големият проблем от дълго време насам. На практика в момента ще го разследва прокурорът, на когото се възложи тази преписка. Доколко това разследване ще е независимо, е друг въпрос. Това каза в предаването ”Още от деня” по БНТ бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов, попитан кой ще разследва главния прокурор, след като днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов внесе сигнал за три престъпления срещу Иван Гешев.
 

Това, което се случва в съдебната власт, е безумно. Такова нещо дълго време не се беше случвало и едва ли някой е очаквал, че ще се случи. Затова Висшият съдебен съвет не трябва да закъснява да се произнесе по казуса и да въведе някакъв ред, заяви Найденов.

 

Замерянето с компромати оставя горчив привкус у всеки един от нас. Пленумът на ВСС трябва да се събере, да изслуша замесените в тази опера и да вземе решение, добави той.

 

Разковничето в целия този казус е разкриването на взрива близо до кортежа на главния прокурор. Дали е бил насочен към убиване, сплашване или е инсценировка, трябва да бъде установено по безспорен начин от разследващите органи.

 

За мен е решение да се възложи разследването на органите на МВР, да се разкрият извършителят, подбудителят и какви цели преследва този взрив, защото той отпуши цялата канонада, която виждаме в последните дни, отбеляза Бойко Найденов.

 

В отговор на въпрос бившият шеф на НСлС посочи, че политиката влияе в съдебната власт, най-малкото по отношение на тримата големи в съдебната власт (главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административн съд – б.ред.), както и при избора на членовете на ВСС. Дали това е положително или не, виждаме сами, коментира Найденов.

 

Една дълбока конституционна реформа, включително и в прокуратуратра, би решила проблемите с държавното обвинение. Такъв тип прокуратура, наследена от съветския режим, мисля, че остана само в България и в Русия. Този проблем не се тушира от 30 г. насам, каза още бившият директор на Националната следствена служба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9109 |16.05.2023 Антон Станков: Споменаването на „лицето Бойко Борисов” от Гешев е знак за бъдещ обвиняем . 4| 2951 |16.05.2023 Социолог: Очакват се имиджови щети след споменаване на лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов . 2| 2852 |13.05.2023 Бойко Найденов: Не е работа на прокурорите да излизат на спонтанни протести . 7| 8358 |11.05.2023 Бойко Рашков: Сарафов е говорител на друга политическа линия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads