Реклама / Ads
66| 29207 |18.05.2021 АКТУАЛНО

Бойко Рашков: Агенти от ”Библиотекарите” са в ключови държавни структури

.
С решаващото участие на бившето вече правителство служители на ДАНС от кръга ”Библиотекарите” са настанени на работа в други държавни структури като Държавна агенция ”Финансов контрол”, КПКОНПИ, Националното бюро за контрол на СРС. Това заяви в ефира на Българското национално радио служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той бе категоричен - това е така нареченото ”окопаване” на властта, а целта е да се създаде репресивен апарат, който лесно да бъде използван.
 

"С решаващото участие на предишното правителство редица служители на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в държавата - Държавна агенция “Финансов контрол” - Начев, който е служител на тази агенция, една цяла служба има в КПКОНПИ, съставена само от служители на ДАНС - Антон Славчев, трето - Националното бюро за контрол на СРС. И там са настанени двама - Илко Желязков и Пламен Колев", разкри Рашков.

 

Той коментира излезлите в отпуск служители на службите, които по всяка вероятност ще бъдат освободени.

 

"Ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция са призвани да осигуряват националната сигурност. Сменя се правителство, на което трябва да служат. “Излязоха в отпуск по време на жътва” - когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на гражданите, че няма да има измами. И тук видях спекулации - не всички са в неплатен отпуск, някои се явиха, когато бяха поканени. Могат да бъдат върнати на работа и да бъдат освободени. Смятам, че това трябва да стане. Не може ръководителите на службите да са в неизвестност. Днес или утре ще са поканени отново и ще видим как ще се действа, ако не се явят", посочи Рашков и допълни, че не би могъл да работи с тях.

Причината - ДАНС е извършвала редица престъпления във връзка с използването на СРС.

 

"Те бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления. Но те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са скрили в КПКОНПИ (Сотир Цацаров, бел.ред.). А другият продължава тази политика. Но един съдия отиде на съд (Владимира Янева, бел.ред.) отиде на съд. Не искам да я оправдавам, но разглеждам случая в цялост - онези, които са й поднесли документите, останаха ненаказани. Ако Борисов беше казал на Цацаров, той щеше да образува дела и за други съдии. Бях там когато имаше телефонен разговор между него и Борисов и видях как Цацаров си обърна становището по въпроса да се образува ли или не производство срещу Янева", посочи още Рашков.

 

Яростна реакция имаше след решението за пенсионирането на Николай Гешев, който доскоро бе начело на Дирекция "Инспекторат" - една от ключовите в МВР.

 

"Този вой, който се надигна покрай него (Николай Гешев, който бе пенсиониран от МВР миналия четвъртък, бел.ред), очевидно е резултат от факта, че той е бил монго толериран от предишния министър на вътрешните работи. Преди 3-4 г. е бил уволнен дисциплинарно. Мотивите са “неизпълнение на нормативни актове” и “действия във вреда на други служители”. Тази заповед е атакувана от него във ВАС. Уволнен е от министър Узунов. Същият този Гешев е въздействал при проверки върху служителите, на които са били възлагани задачи така, че те да изкривят изводите си. При такива като него се е случвало. Потвърди в същата тази градинка, че е бил върнат от съда, но не е така. Не знам по какви причини, но зам.-министъра Ципов устно е разпоредил на служители да подготвят едно предложение, което да се отправи до ВАС с подписа на министъра, за да се оттегли заповедта на Узунов. Не е било много в реда на нещата, но съда е счел, че делото остава безпредметно и прекратил делото. Не е постановено решение за отмяна. Ето това е този честен човек с интервюто в градинката", отсече Рашков и попита - с какво е бил специален и е заслужил доверието на Валентин Радев.

 

Всички кадрови промени в системата на Министерството на вътрешните работи в последните месеци и година да бъдат предоставени като информация е поискал служебният вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му стотици са били смените в този период.

 

“Затова нека много внимават онези кресльвци, политически, когато правят изказвания неподготвени. Защото аз в един момент ще припомня дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов, когато стана министър колко регионални директори смени за един ден. Като едно служебно правителство какво трябва? Да скръстим ръце, защото няма парламент? Ще си упражняваме задълженията ежедневно”, заяви в ефира на БНР Рашков.

Той допълни, че след внимателен преглед на резултатите и работата ще се вземат решения дали да се освобождават регионални директори. Рашков го определи като нормална и рутинна работа.

 

“МВР е най-силният орган в правителството и това е известно на всички. Така че е съвсем нормално и логично да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат в страната и които са по искане на българските граждани”

 

Провеждането на честни избори не зависи само от МВР, смята Рашков. Но тежката задача на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес е именно там.

“Органите на това немалко ведомство са длъжни да работят така, че да долавят всички сигнали, свързани с огранизиране покупката и продажбата на гласове от заинтересовани политически партии и други. Няма друг орган, който да има правомощия в тази посока. Прокуратурата ще започне разследване, ще го контролира. Но първоначалната информация в практиката се получава от органите на МВР. Те използват негласни методи за събирането на информация”, обясни още Рашков.

 

Той обясни, че сам е избрал шефът на политическия си кабинет. Тя е била служител в МВР, била е и в КПКОНПИ.

 

"Говорих с нея за връзката с Божков, след като видях, че има публикации. Обясни ми, че преди няколко месеца, включвайки в листата си за депутат, е поискала да бъде заличена от ЦИК. Това е станало след решение. Ако в мен възникне съмнение, няма да се поколебая да я отстраня", обясни още Рашков.

 

Той определи вчерашното си интервю в ефира на bTV като тенденциозно. Въпросите били поставени от "Тома Биков и компания".

 

"Нямам нищо против да се задават такива въпроси. Действително в държавните органи трябва да се внимава какви хора попадат. В конкретния случай обаче въпросите, които се поставят, имат политически характер. Аз многократно повторих, че ценя професионалните качества - кой каква политическа ориентация има, не се вълнувам. Не може да ми попречи на извода, решението дали да предложа и назнача началник на кабинет, който е свързан с една или друга партия", обясни Рашков.

 

За мотивите за освобождаването на бившия вече главсек на МВР Ивайло Иванов Рашков посочи:


“Да, давам оценка. Тя е в качеството ми и на гражданин, и на вътрешен министър. Когато наблюдавах как пребиват младежите, бях в качество на гражданин и се възмутих. Бият младежите, които бягат от нашата страна. Оказва се, че няма никакво сериозно отношение по този случай - с бития студент, бития журналист. Сега, когато политическата обстановка се промени, хората започнаха да напомнят. Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите”.
Вътрешният министър очаква детайли, за да се види “дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват във времето протестите в София и другите големи градове на страната. Тоест дали е имало общ умисъл от МВР и прокуратурата.


“В такива сблъсъци действително е много сложно, но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР. И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим”, категоричен бе Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8636 |17.05.2021 Димитър Луджев: Няма начин Бойко Борисов да се върне на власт, ГЕРБ ще загуби 7-10% на изборите . 21| 15695 |14.05.2021 Не, не ме вълнува потъващата лодка на Бойко Борисов . 11| 6134 |23.01.2021 Сашо Диков: Бойко Борисов е рецидивист по отношение на здравните правила . 43| 14222 |09.01.2021 Журналистът Спас Спасов: На Бойко Борисов му пречи демокрацията и иска да се самоизолира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads