Реклама / Ads
3| 31151 |20.05.2024 НОВИНИ

Бойкот: Великобритания отказва да подпише договора за борба с пандемиите на СЗО

.
СЗО
Великобритания отказва да подпише пандемичния договор на Световната здравна организация, съобщи вестник The Daily Telegraph. Вестникът съобщи в сряда, че Обединеното кралство застава „твърдо против подобни ангажименти, свързани с ваксините, и няма да подпише никаква форма на споразумение за пандемия, което подкопава суверенитета на Великобритания“.
 

Преговорите по глобалния договор започнаха миналия март, използвайки „нулевия проект“ като основа за договаряне на споразумение между 184-те държави-членки на СЗО. Преговорите вече са в деветата си и последна итерация, докато преговорите са достигнали половината от пътя – почти три години след първото обявяване на противоречивата инициатива.

 

Сега редица държави изразиха загриженост относно споделянето на „продукти, свързани с пандемия“, описани в правно обвързващия документ, като Великобритания настоява, че подписването на споразумението би означавало, че ще трябва да отстъпи една пета от своите удари, както беше съобщено от The Telegraph.

 

В документа се посочва, че страните от СЗО трябва да „заделят своевременно част от общото си снабдяване със съответните диагностични, терапевтични средства или ваксини за използване в страни, изправени пред предизвикателства… и да избягват да имат национални запаси от свързани с пандемията здравни продукти“.

 

Съгласно условията на последния проект държавите-членки ще имат мандат да предоставят 20 процента от „здравни продукти, свързани с пандемията“ на други страни и ще им бъде забранено да трупат запаси, включително ЛПС и ваксини.

 

Източник каза на вестника, че Обединеното кралство „не може да приеме тези предложения в сегашната им форма“, добавяйки: „И те не са били договорени“.

 

Вестникът съобщава, че Обединеното кралство ще се съгласи с договора или съгласието само ако получи ангажимент, че произведените във Великобритания ваксини се използват за това, което Обединеното кралство счита за собствените си национални интереси. Също така се разбира, че Великобритания не желае да се откаже от „автономията върху собствените си активи“, като споделянето на артикули за здравеопазване се смята за ключов проблем.

 

Това идва след като ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесу призова страните да се съгласят с договора, за да „помогнат в борбата с бъдещите пандемии“ – като крайният срок за подписване на споразумението наближава бързо.

 

Страните трябва да финализират преговорите до 10 май (петък), като договорът трябва да бъде официално приет на Световната здравна асамблея в края на май. Тедрос, който призова държавите-членки „моля, свършете това“ миналата седмица, не успя да потуши пламъците на опозицията от страна на политици и коментатори от САЩ до Австралия, които твърдяха, че правно обвързващият договор би предоставил прекомерни правомощия на агенция на ООН.

 

Твърди се също, че договорът разширява правомощията на Световната здравна организация, като активистите за граждански свободи цитират някои раздели от документа като дълбоко тревожни, като изразиха особена загриженост относно глобалното наблюдение.

 

Единственият път в 75-годишната история на организацията, в който страните членки на СЗО успяха да се съгласят на правно обвързващ договор като споразумението за пандемията, беше за договор за контрол на тютюна през 2003 г. – като експерти предупреждават, че продължаващите разговори няма да успеят да разрешат фундаментални разногласия между страните членки.

 

Несъгласието между страните може да означава, че части от споразумението ще бъдат отложени до 2026 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4237 |20.05.2024 Daher Farid Daher: Кои отбори убиват футбола? История за умрели котки, черна и бяла магия . 4| 2603 |20.05.2024 Има ли намеса Израел в смъртта на иранския президент Раиси? . 5| 4310 |20.05.2024 Американска медия и Путин за смъртта на иранския президент . 1| 2631 |20.05.2024 Дете почина в линейката напът за болницата, прокуратурата разследва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads