Реклама / Ads
5| 4302 |20.05.2024 СВЯТ

Американска медия и Путин за смъртта на иранския президент

.
Иран
Подозренията са много. Катастрофата се случи два месеца след като Иран предприе масирана ракетна атака и атака с дронове срещу Израел в отговор на израелския въздушен удар, при който на 1 април в Сирия бяха убити двама висши ирански генерали. Първоначалният отговор на Израел на безпрецедентната директна атака на негова територия беше толкова приглушен, че може да се определи като символичен: насочен към зенитна батарея, охраняваща ядрен обект, пише сп. "Тайм".
 

За тези, които са склонни да вярват, че катастрофата е била разплатата на Тел Авив, мястото на инцидента насърчава спекулациите. Хеликоптерът на Раиси е паднал в планинска гора близо до границата с Азербайджан, който е най-малко приятелски настроеният от съседите на Иран - отчасти защото поддържа отношения с Израел и има история на сътрудничество с Мосад,пише още медията..


Но времето също може да е станало причина за катастрофата. Иранската държава съобщи, че усилията за откриване на мястото на катастрофата са били възпрепятствани от мъгла, ветрове и проливен дъжд, и публикува кадри на спасителни екипи, които бързат в гъстата мъгла.


И накрая, има и вътрешна политика на Ислямската република - известна с жестокостта си в най-добрите времена, но още повече предвид постоянните слухове, че Хаменей, който управлява от 35 години, е болен.


"Смъртта на Раиси ще създаде криза на наследството в Иран", заяви Карим Саджапур, старши сътрудник във Фондацията за международен мир "Карнеги", пред "Тайм" в неделя, когато водещите по държавната телевизия се облякоха в черно. "Той и Мохтаба Хаменей - синът на 85-годишния върховен лидер - са единствените кандидати, за които се говори като за наследници. В конспиративната политическа култура на Иран малцина ще повярват, че смъртта на Раиси е случайна


Президентът на Русия Владимир Путин добави, че смъртта на иранския му колега е "незаменима загуба".


"Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служенето на родината. Като истински приятел на Русия, той даде неоценим личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни", каза Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4744 |18.05.2024 Израел си върна телата на трима души, убити от Хамас на музикалния фестивал "Нова". Сред тях е Шани Лук . 4| 4034 |17.05.2024 ISW: Темпото на руските настъпателни операции в Харковско продължава да намалява . 4| 3842 |13.05.2024 Еврокомисията за РСМ: Споразуменията със София и Атина трябва да се спазват, заявлението на Силяновска е инцидент . 0| 3791 |12.05.2024 Хакери в униформа: Германия стяга киберармия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads