Реклама / Ads
0| 3517 |06.03.2022 НОВИНИ

Божанов: Подготвяме се за момента, когато руските хакери ще се насочат извън Украйна

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
На този етап изглежда, че кибератаките, които идват от Руската федерация към Украйна са по-скоро за сплашване и не предизвикват големи щети. Това коментира пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов.
 

Той обясни, че кибервойната като дефиниция включва физически щети - разрушения, включително смърт. По думите му такива към момента в Украйна по-скоро няма. Божанов обаче не изключи, че може да е имало по-сериозни атаки.

 

"Събитията там са достатъчно интензивни и хаотични, така че може и нещо такова да се е случило, но в цялата суматоха да сме го пропуснали. При предишни събития в Украйна руски хакери атакуваха електроразпределението, което остави без ток част от Киев. Оставянето на болници без ток води индиректно до загуба на човешки животи", коментира Божидар Божанов.


Министърът допусна, че и сега се атакуват подобни цели - електроразпределителни и ВиК дружества.

 

По повод филтрирането на 45 хиляди интернет адреса у нас, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи, Божанов каза:

"Спирането беше превантивно. Това са адреси, от които е известно, че има опити за разузнаване, за по-обикновени, недеструктивни атаки. Превантивно спряхме достъпа до тях, защото същите тези адреси могат да бъдат използвани и за много други неща. У нас положението е по-скоро спокойно към момента, няма нещо драматично, завишена киберактивност, но ние се подготвяме за момента, в който подкрепените от руската държава хакери обърнат фокуса си извън Украйна", допълни министърът на електронното управление.

 

От гледна точка на киберсигурността в администрацията и всички държавни регистри и системи в момента се наваксва загубеното през последните години време.

 

"Правим различни одити, проверки, тестове. Използваме помощта и на компаниите, които предоставят инструментите, които държавата си е купила и не използва ефективно, така че да откриваме повече опити за прониквания, да спираме повече атаки автоматизирано", каза Божанов.


Министърът обясни, че социалните мрежи не са обект на директен контрол и регулация от страна на държавата и това в общия случай е по-добре.

 

"В последните години има активни пропагандни действия на руската държава, те не са директно излизащи от нейно име, а чрез нейни анонимни и полуанонимни канали. Това, което имаме правомощие да правим е да следим тези неща и да ги докладваме", заяви Божидар Божанов.


Работи се активно със социалните мрежи за откриване на т. нар. "неавтентично поведение".

 

"Тоест когато координирано тролове, ботове и много сайтове за фалшиви новини публикуват едновременно едно и също нещо, това да бъде откривано и сваляно от Фейсбук, без разбира се да се нарушава свободата на словото, тъй като това не е свобода на словото, а очевидно е пропаганда от трета страна", обясни министърът.
Той напомни, че сайтове като Russia Today и Sputnik , притежавани официално от руската държава, в социалните мрежи са блокирани по решение на ЕК.

 

По повод опашките на бензиностанциите и разпространените в социалните мрежи снимки, Божанов коментира, че опитите за създаване на паника са започнали по-рано.

"Още преди седмица в социалните мрежи се появи същият този наратив за свършването на горивото в опит да се предизвика паника. Това се случи в същите тези сайтове за фалшиви новини. Тогава обаче никой не поде тази тема и тя заглъхна без да създаде паниката, която създаде след това. Впоследствие ГЕРБ, младежката организация и някои от по-опитните им политици, споделиха тази информация, което я мултиплицира. На въпроса можехме ли да я спрем - не е редно управляващите да блокират фейсбук публикации на опозицията, колкото и това да крие своите рискове", заяви министърът на електронното управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3169 |04.03.2022 Министър Божанов: България не е в състояние на кибервойна, предприели сме превантивни мерки . 0| 3043 |03.03.2022 Министър Божанов: Спекулирането със страховете на хората от търговци води до повишаване на цените . 0| 4314 |25.02.2022 Радев: Няма заплаха за България в момента, но средата може да се промени . 7| 3204 |14.02.2022 Посланик Москаленко: Подготвяме се за най-лошото. Ако Русия предприеме военни действия, ще има сериозни жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads