Реклама / Ads
0| 3169 |04.03.2022 НОВИНИ

Министър Божанов: България не е в състояние на кибервойна, предприели сме превантивни мерки

.
Божидар Божанов Източник: БГНЕС
България не е в състояние на кибервойна, предприели сме необходимите превантивни мерки. Това каза за БГНЕС министърът на електронното управление Божидар Божанов във връзка с предприетите действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса.
 

"Това са адреси изцяло от Руската федерация, на които през последните месеци е отчитана някаква злонамерена дейност – това включва сканиране, опити за злонамерени атаки, фишинг и други подобни действия. Не от всички има директни атаки, но действията са достатъчно сериозни, за да ги квалифицираме като подходящи за филтриране", обясни той.

 

Божидар Божанов коментира опасностите за киберсигурността на България предвид нарастващия брой кибератаки. Министърът увери, че в момента България не е в състояние на кибервойна, макар да се наблюдава повишена активност.

 

"В момента фокусът на Русия е върху Украйна, всичките им ресурси за кибервойна са насочени натам, като разбира се, това може да се промени във всеки един момент, затова ние се подготвяме и ресурсите ни са насочени именно към това – да защитим всички държавни информационни системи в случай, че фокусът на Русия се промени в следващите дни и седмици", каза той.

 

Божанов отговори и на въпрос дали страната ни е подготвена за хакерска атака на държавните информационни системи.

 

"Министерство на електронното управление отговаря за администрацията, като целта ни е да пазим всички регистри и информационни системи в държавата. Успяваме да мобилизираме достатъчно капацитет. Към момента държавата е закупила доста инструменти за защита, за откриване на атаки и за тяхното неутрализиране. Във важните обекти – министерства, агенции, те вече съществуват, така че смятам, че степента ни на подготвеност е добра", посочи министърът.

 

Той обърна внимание, че в ситуация на такава военна ескалация уязвимите точки могат да бъдат много, но по-важна е добрата подготовка и превенция. "Нещо, към което Министерството на електронното управление се стреми с всичките си действия от самото начало. Взимаме необходимите превантивни мерки. България е в сътрудничество и с големи международни компании, които предоставят информация за кибератаки, също така партнира с НАТО, като например, когато друга държава членка засече такива киберактивности от дадени адреси, България да получава тази информация за осъществяване на превантивни действия", допълни още министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2948 |04.03.2022 Министър Сандов: Няма радиация след пожара в АЕЦ Запорожие . 0| 3390 |03.03.2022 НАТО по повод 3 март: Винаги ще бъдем с България! . 0| 3975 |03.03.2022 Захарова: Експулсирането на двама дипломати от България е провокация . 0| 3245 |03.03.2022 Заков: Българската армия ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads