Реклама / Ads
9| 3916 |20.02.2023 НОВИНИ

Б. Божанов: ЦИК със скандално решение - само една колона ще показва общия резултат от вота - хартия+машина

.
Божидар Божанов
В социалната мрежа Фейсбук бившият министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков - Божидар Божанов написа, че ЦИК е приела скандално решение, което позволява в протокола да има само една колона. Тя ще показва общия резултат от гласуването - хартия+машина. Няма да има индикация колко гласа са от хартия и колко от машина. Това прави почти невъзможно прилагането на автоматизирани проверки (контроли) в РИК, с които да се провери дали поне машинните гласове са изброени коректно.
 

"ЦИК прие скандално решение, с което затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона - с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация колко гласа са от хартия и колко от машина. Това прави почти невъзможно прилагането на автоматизирани проверки (контроли) в РИК, с които да се провери дали поне машинните гласове са изброени коректно." Това написа във Фейсбук бившият министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков Божидар Божанов.

 

Думите на Божидар Божанов са по повод днешния скандал, след който говорителят в Централната избирателна комисия Цветозар Томов напусна.

 

Божидар Божанов коемнтира: "Още повече, че секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция. Поради това решение Цветозар Томов подаде оставка от поста "говорител" на ЦИК и смятам, че този ход е правилен предвид сериозността на ситуацията."

 

Божанов посочи: "Обсъждаме обжалване на решението на ЦИК, защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес."




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3636 |14.02.2023 Скандално! БСП не понасят инакомислещите. Свиленски към Владимиров: Да напуска и поста кмет на Перник . 0| 3019 |03.02.2023 ЦИК оповести решение за съдаване на избирателните секции в чужбина . 11| 3252 |02.02.2023 Митрофанова пак ни нападна: Решението на НС за Гладомора било опит за пренаписване на историята . 4| 3143 |01.02.2023 Наказаха депутати в парламента за обиди и скандално поведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads