Реклама / Ads
5| 2998 |21.02.2023 НОВИНИ

Божидар Божанов от ДБ притеснен от манипулации и грешки за подмяна на вота

.
Божидар Божанов
“Демократична България” ще обжалва пред ВАС решението на Централната избирателна комисия за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи". Това каза Божидар Божанов от ДБ.
 

Според Божанов двете бюлетини - хартиената и тази, произведена от машината, трябва да се броят поотделно, след което да се сумират.


“Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”, обоснова позицията си Божанов пред Нова телевизия.


“В момента правейки една колона без съставните й части се премахва контрола”, смята той.


Представителят на ДБ обясни още, че при съмнения за манипулация, реалният вот може да бъде установен, чрез обжалване, “отваряне на чували” и разследване на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени подобни измами ДБ активират плафромата “Ти броиш”.


Партии обмислят да сезират ВАС заради решението на ЦИК за изборните протоколи


“Тя е партийна, събираме застъпници, хора на СИК, за да има повече наблюдатели. С цел да се избегне манипулацията на вота”, поясни Божанов.


По думите му все още методическо указание за това как ще се броят бюлетините.


Неговото по-голямо притеснение обаче са техническите грешки. “В технически грешки може да бъде скрита и подмяна на вота. Такива грешки видяхме много през вота през 2021 г.”, каза той.


Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите грешки ще бъдат при сумирането, смята той.


Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, Божанов е опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри.


“Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново обаче трябва да се обжалва, за да се извърши проверка”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3928 |20.02.2023 Б. Божанов: ЦИК със скандално решение - само една колона ще показва общия резултат от вота - хартия+машина . 5| 3176 |11.02.2023 Овчаров не бил притеснен от санкциите по “Магнитски” . 1| 3430 |17.01.2023 Божанов: Дезинформатори създават по 20 анонимни сайтове, които пълнят с фалшиво съдържание за три минути . 4| 3518 |02.01.2023 Лунна надпревара между Китай и САЩ. НАСА притеснена от космическите амбиции на Пекин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads