Бон апети на морето! Скъпа цаца, пържен ”златен” сафрид
Пърженият сафрид и на Юг, и на Север по Черноморското крайбрежие е "златен". Струва по петнадесетина лева на калпак. Порция попчета е 12-13 лв. А няколко чернокопа на скара са около 25 лв.
Бялата риба е към двадесет лева. Лавракът гони тридесетина лева.
Калканът е почти една банкнота с лика на Пенчо Славейков. Толкава е и хищният лефер. Удоволствие за богати и авантюристи...
За къмпингите летуващите си купуват риба от магазаните в Бургас, Варна, Созопол и Несебър. Има разлика в цените, но не е голяма. Хамсията е към 5 лева, калканът по 40 лв. килото, пресните попчета са по десетина лева.
Има и риба почти от морето на борсите в големите морски градове - гюмюш - 6 лв., пресен сафрид на 10-12 лева и чернокоп твърдо на 15 лв. Морски кефал се предлага на 10-12 лв. за килограм, едри попчета - 15 лв., лавракът е 15 лв, ципурата - 20, а калканът достига максималната за пазара цена от 40 лева за кг.
Да идеш на море и да не похапнеш рибка е все едно като приказката за Рим и Папата. Но колко и каква риба ще ядеш, зависи и от това колко "морски" пари си заделил. Думата ни е за пристосмъртните българи. За богаташите и за рибата в баровските курорти цените хвърчат нагоре - тях няма да ги мислим.
Народецът е доволен на малко риба и няколко ледени бири. За децата - пържени картофки и по една кола, по изключение, че трудно заспиват...
Фрог нюз
Моля, подкрепете ни.