Реклама / Ads
9| 4509 |03.02.2022 НОВИНИ

Бонев с нови разкрития: И коледната украса на София „грейна“ в скандала с напомпаните цени

.
Борис Бонев Източник: стопкадър, bTV
Монтажът и демонтажът на коледната украса в София се оказват поредните дейности, за които някои фирми по договор получават в пъти повече пари от други според разкритията на независимия общински съветник Борис Бонев.
 

В предаването „Лице в лице“ той посочи конкретни примери от центъра на града, като цените отново идват като резултат от обществена поръчка.

 

В Район „Средец“ по договор се полагат 172 лв. за сваляне на т.нар светеща завеса, докато избраният да направи същото в „Оборище“ трябва да получи 854 лв. Светещите гирлянди на уличните лампи са стрували съответно около 16 и около 140 лв. на метър, а един брой светещ елемент – 16 лв. срещу 421 лв.

 

„Заместник-кметът Кристиан Кръстев изнесе манипулативни данни. Неговите твърдения се оборват от самите договори за уличното осветление. Те са обществено достъпни и вътре се вижда какви са цените и какво е подписал Кръстев“, заяви Бонев по повод темата за обществената поръчка за осветлението на столицата.

 

„Тази обществена поръчка е порочна, защото в Северна София осветлението е в пъти по-скъпо от това в Южна София. Ние сигнализирахме отдавна за тази поръчка, още през август 2020 г., и кметът Фандъкова обяви, че ще направи проверка. Явно това не е станало, защото поръчката не беше спряна. Всичко се свежда до едно нещо - г-жа Фандъкова е слаб управител и ни взима за глупаци. Нека завършат проверките на всички компетентни органи и ще говорим пак“, добави той. 

 

В разговора се включи и зам.-кметът Кристиан Кръстев, който за пореден път отхвърли твърденията на Бонев. Според Кръстев били делегирани средства на двата района, за да могат да възложат дейностите по украсата не на завишените цените от договора, а по-евтино. Зам.-кметът завърши с думите: „Той си води неговата предизборна кампания и аз му пожелавам успех“. 

 

„Вие сте направили обществена поръчка, която допуска такива разлики в цените“, упрекна го Бонев. Според него „само случайността“, че в момента общината не може да си плати сметките за ток е причината милионите по обществената поръчка да не са отишли в изпълнителите.

 

Той отбеляза, че процедурата е била така направена, че в своя лот единствено фирмата със завишените цени да бъде допусната до отваряне на ценовите оферти и така никой друг не може да обжалва.

 

„Смятам, че ще бъда добър кмет на София, но също така съм убеден, че на нашия град му трябва обединен фронт срещу модела ГЕРБ, защото от национално ниво той е преповторен и на общинско“, коментира Бонев появилата се информация, че ще е кандидат за кмет на столицата от „Продължаваме промяната“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2944 |03.02.2022 Деян Петков от ИТН е новият секретар на 47-ото НС . 8| 21194 |03.02.2022 Иво Инджов: БСП е ниновизирана до такава степен, че вече никога няма да бъде значим фактор в политиката . 0| 3176 |03.02.2022 МВР казва какво е установило при проверката за газовата криза . 0| 5037 |02.02.2022 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: Нова философия или просто нови “семкаджйики”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads