Реклама / Ads
1| 2434 |24.06.2024 НОВИНИ

Борел: Имаме лостовете да избегнем блокирането на неочакваните печалби от руските активи в полза на Украйна

.
Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел Източник: БГНЕС
"Имаме лостовете да избегнем блокирането на неочакваните печалби от руските активи в полза на Украйна". Това заяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел на влизане на заседанието на министрите на външните работи в Люксембург.
 

Същевременно гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис подчерта, че страната му няма да допусне Северна Македония в ЕС, ако продължава да използва само Македония като име на държавата си.

 

Топдипломатът на ЕС бе категоричен, че министрите ще одобрят метода, по който ще се използват неочакваните печалби от руските активи за оръжейната помощ за Украйна. По думите му първият транш от тях в размер на 1,4 млрд. евро ще пристигне другата седмица и поясни:





"Договорите предоставят правни възможности за напредък, дори ако някои страни членки не искат да участват. Смятаме, че след като Унгария отказа да участва във вземането на решението, не е необходимо да участва и в неговото прилагане", изтъкна Борел.

 

Възможно е да се затвори вратата за членство на Грузия в ЕС, ако продължава по този път, алармира освен това върховният представител.

 

"Вратата за членството на Грузия в ЕС е отворена, но ако правителството продължи по същия път, тогава тя може да се затвори и последствията ще бъдат за грузинския народ. И хората ще страдат от това, че европейската перспектива ще се отдалечи и дори ще изчезне", предупреди той.





Борел увери, че е подготвил документ с различни варианти по въпроса, в който да обясни какво ще се направи в краткосрочен и дългосрочен план. В краткосрочен план може да се прекрати помощта по линията на Европейския механизъм в подкрепа на мира, политическите контакти на високо равнище и някои форми на финансова подкрепа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12322 |24.06.2024 ЕС измисли как да заобикаля Орбан . 1| 4123 |24.06.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Изток“ и ж.к. "Гео Милев" . 5| 2422 |24.06.2024 Социологът Светлин Тачев: Който подкрепи управление на ГЕРБ и ДПС, ще се самоубие . 9| 2711 |24.06.2024 ДПС при Радев без Пеевски: Най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads