Реклама / Ads
0| 2319 |19.06.2024 НОВИНИ

Борел е препоръчал на страните членки на Евросъюза да отменят санкциите срещу Косово

.
Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурност Жозеп Борел е препоръчал на страните членки на Евросъюза да отменят санкциите срещу Косово, въведени миналата година, е научило Радио Свободна Европа от източници, запознати с документа.
 

Същите източници посочват, че Борел обосновава препоръката си с това, че Косово е предприело стъпки към изпълнение на изискванията на ЕС.

 

Европейският топдипломат е представил пред страните членки вчера доклад за възможността да бъдат отменени наказателните мерки.

 

Очаква се посланиците на страните от ЕС да обсъдят документа днес. Източниците на радиото са категорични, че от дискусиите на равнище посланици зависи как ще процедира по-нататък ЕС по този въпрос.





Не се изключва отмяната на наказателните мерки да бъде в дневния ред на срещата на министрите на външните работи на ЕС, която ще се проведе на 24 юни.

 

Източниците, които са имали достъп до документа, отбелязват, че Борел оценява в доклада, че премахването на мерките би представлявало политически сигнал и би допринесло за балансиране на контекста, в който диалогът между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията им може да напредне. Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област.





От Косово се очаква да използва възможността и да действа по начин, който деескалира ситуацията, а също така да избягва некоординирани действия.

 

Припомняме, че Европейският съюз наложи в края на юни 2023 г. наказателни мерки срещу Прищина във връзка със създалото се напрежение след встъпването в длъжност на косовски албански кметове в четири северни общини в Косово, предимно населени със сърби. Мерките обхващат спиране на срещите на европейски представители с официални лица от Прищина, спиране на срещите в рамките на Процеса на стабилизиране и асоцииране и замразяване на предприсъединителните фондове.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2308 |19.06.2024 Летящи хлебарки хвръкнаха в Гърция. Местните власти и жителите са на крак . 1| 2839 |19.06.2024 Евро 2024: Ако Лукаку беше стрелял по Джон Ленън, той ще да е вече на 84 години . 9| 2459 |19.06.2024 Христо Иванов казва сбогом на парламента, прекратява пълномощията си като депутат . 10| 4438 |19.06.2024 Украинец с дронове, телефони, фотоапарати и сим карти е задържан за шпионаж в ТЕЦ "Марица изток 2"/видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads