Реклама / Ads

0| 2475 |21.04.2021 НОВИНИ

Борис Цветков: Има опасност родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да не получат компенсации

.
Борис Цветков Източник: БСП-София
Народният представител от „БСП за България“ Борис Цветков внесе питане към образователния министър Красимир Вълчев относно политиката за грижи за децата и обхващането им в общински и държавни детски ясли и градини, както и за изплащане на компенсации за кандидатствалите и неприети, не по тяхна вина, деца.

Той припомни, че през месец септември 2020 г. Народното събрание прие законови промени за компенсиране на родителите и семействата, лишени от възможността децата им да посещават общински и държавни детски градини и да получават предучилищно образование. 

 

„Въпреки получените от Вас обещания, по време на заседание на комисията в НС, механизмът за обезщетяване не бе обсъден с всички заинтересовани обществени организации. В следствие на което той е твърде рестрикционен, чиновнически, неоправдано трудоемък, а и приемането му недопустимо се забави повече от нормалното и необходимото. Има опасност, въпреки волята на законодателя, родителите да не получат полагащата им се помощ поради административни проблеми“, казва в питането си Цветков.

 

Народният представител от БСП пита, към датата на отговора на образователния министър, колко заявления за компенсации са подадени, колко и в кои общини са кандидатствалите за общинска и/или държавна детска градина, но неприети, не по тяхна вина, деца. 

 

Социалистът поставя и въпросите колко са децата, кандидатствали в общинска и/или държавна детска ясла и които не са приети поради липса на места в тях, както и в какъв срок заявителите ще започнат да получават полагащата им се компенсация. 

 

Борис Цветков се ангажира да внесе предложение и неприетите в общински детски ясли деца да получават компенсации. Както и да отпадне бюрокрацията и административните тежести и трудности пред родителите за получаване на компенсации. 

 

„Имаш право – получаваш. А не да събираш документи и фактури от частни градини, от учители и други и след това да чакаш с месеци чиновници от общинската или държавната администрация да разгледат, одобрят документите и да преведат парите“, счита народният представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 27| 3852 |21.04.2021 Борисов се отметна: Няма да се кандидатирам за президент . 34| 15033 |21.04.2021 Борисов: Първият не се е оттеглил. Влизам в президентската битка при служебно правителство . 15| 2686 |21.04.2021 Нинова към новите партии в НС: Борисов ни се подиграва, докато Вие си чешете езиците . 2| 2442 |21.04.2021 Борислав Гуцанов, БСП: Ако се мисли за развитието на България, би трябвало разумът да надделее и да има кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ