Реклама / Ads
2| 3913 |21.08.2024 НОВИНИ

Борислав Сандов: Наличният обем на 52-та значими комплексни язовира е 54,7%, което е доста ниско

.
Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов Източник: БГНЕС
"През зимните месеци язовир "Копринка" е държан на много ниски нива - на 30% от полезния обем. Там наистина трябва да се разследва и да се намесят и правоохранителни органи."
 

Това коментира пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 

 

По думите му имаме различна форма на стопанисване на язовирите, което поражда редица въпроси. 

 

"Трябва да сложим ред в това нещо. Тук може би е необходима някаква структурна реформа или поне по-добра координация", категоричен бе ексминистърът.





Той изтъкна, че в страната има 52 значими комплексни язовири и редица по-малки с различно предназначение. Малките язовири нямат отношение към голямата картина, която е свързана с наличните водни обеми в страната, посочи Сандов. 

 

"За тези 52 значими комплексни язовира - МОСВ често пъти бива винено, но то отговоря единствено за водните обеми в тях, то не ги стопанисва. Язовирите се стопанисват от НЕК, друга част от тях, които са с основно предназначение за напояване, се стопанисват основно от "Напоителни системи" към МЗХ. Има голям брой язовири, свързани с ВиК оператори - те са към МРРБ, друга голяма част са на Министерство на икономиката през Държавната консолидационна компания". 

 

Специалистът алармира, че към вчерашна дата от тези 52 язовира 54,7% е наличният обем, което е доста ниско. В началото на месеца е бил около 58%, отбеляза той и напомни, че преди 2 години по същото време този обем е бил 70%. 





Според него освен влошената обстановка от гледна точка на климатичните условия, явно има проблем и по отношение на управлението на тези язовири. По думите му това е функция на екоминистъра. 

 

"Климатът се променя и то драстично. Ако ние мислим, че имаме достатъчно вода и е въпрос само на управление на тази вода, ще сгрешим и ще се сблъскаме челно в една стена, която уви няма да се счупи, а ще се счупи нашата глава. Нужно е да погледнем малко какво правим с тази вода и как го правим", настоя бившият министър.

 

Той отправи апел към земеделските производители: "Не можем да продължаваме да засаждаме култури в райони с трайна тенденция на засушаване, култури, които изискват голям обем вода за напояване през годината. Това няма как да продължи по този начин. Трябва да мислим за друг тип култури, които са по-сухолюбиви". 





"България е на 3-о място отзад напред по водни ресурси. България е бедна на водни ресурси. Освен това имаме много остаряла инфраструктура, особено тази за напояване. Трябва да мислим как да използваме все по-малкото количество вода, което ще имаме за напояване, по правилен начин, така че да има достатъчно за земеделските производители", изказа мнение Сандов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2227 |21.08.2024 Журналистът Чавдар Стефанов: Най-големият успех на Киев е ударът по репутацията на Путин . 1| 2259 |21.08.2024 Комисия Фон дер Лайен 2: Имената, които знаем досега. България още няма кандидат . 1| 2174 |21.08.2024 Има ли пречка Главчев да се върне на поста служебен министър-председател? . 0| 9181 |21.08.2024 НОИ обяви средния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads