Реклама / Ads
55| 7369 |31.03.2012 НОВИНИ

Борисов: Бъдещето на "Белене" е в прокуратурата

.
Бойко Борисов
Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ "Белене". Причината е, че най-важното за Европа и за демокрацията е да има публични, ясни, прозрачни конкурси. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който бе гост в предаването "Панорама" по БНТ.
 


Със започването на този конкурс са направени най-големите трикове и нарушения. И те са именно: вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Когато е продължено, то тогава естествено няма конкурси нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент решават, че тази технология е остаряла. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, корейци, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат огромен кредит, който ние трябва да връщаме - половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", коментира Бойко Борисов, който гостува в "Панорама" на БНТ.

Според него това е основната причина, като се каже "Белене" за евроатлантическите ни партньори - този проект да е компрометиран, защото е направен на базата на измама.

В заключение премиерът изтъкна, че в нито един план не се съобразява нито с едните, нито с другите играчи на международната сцена и поясни: "С Русия имаме прагматични отношения. "Южен поток" ни е важен - правиме го. "Бургас - Александруполис" - опасен за околната среда, приключихме го. АЕЦ "Белене" в този вариант - недиферсифициран обект, няма да стане. Ще си правим 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - много стара и много добра идея. С американците, когато българското общество скочи уплашено от добива на шистов газ - ние казахме: - Добре, слагаме мораториум. Аз съм убеден, че този дебат за шистов газ можем отново да го сложим при наличен мораториум. За АСТА - кой беше водещ в Европа, кой го спря? Ние го спряхме!"

 

Макар че е сезирана от две години, прокуратурата засега не е открила основания да повдига обвинения във връзка с АЕЦ "Белене". През ноември миналата година от Върховна касационна прокуратура заявиха, че са възложили на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да извърши вътрешен одит на предприятието АЕЦ "Белене", преди да решат дали има неправомерно изхарчени средства и виновник за това, припомня Mediapool.

 

Към онзи момент само по делото за "АЕЦ" Белене" са били събрани 100 големи тома документация - тази информацията е била изсипана в прокуратурата без контролните органи в изпълнителната власт да направят своя анализ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 127| 7750 |29.03.2012 Борисов: Белене е лъжа, балкански трик . 79| 18116 |28.03.2012 Станишев горчиво жали за "Белене" . 34| 9499 |28.03.2012 Плевнелиев: Браво! "Белене" не ми беше приоритет! . 18| 8119 |28.03.2012 Руснаците за "Белене": Незначителна загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads