Реклама / Ads
18| 5471 |23.04.2015 НОВИНИ

Борисов: Българите сме по-корави, не сме толкова глезени като другите

.
Бойко Борисов
Трябва днес да мислим как на нас да се помогне, че сме сами на най-голямата сухопътна граница. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, след като пристигна за извънредния Европейски съвет, посветен на бежанската криза в Средиземноморието.
 

„В морето пак е кораб, в морската шир сателитите го засичат. Я да дойдат на тези стотици километри на нашата граница да видят как се пази зимно време. Загинаха ни полицаи, трошим техника, огромни пари даваме. Просто като държава от ЕС сме се борили да държим надеждна граница. След като има оплаквания от другите, ще се оплача днес и аз", добави той.

 

Попитан с какво нашата страна може да помогне в общите европейски усилия в настоящата ситуация, премиерът отбеляза, че България помага с това, че сама се справя, без да получава никаква помощ към момента. „Като държава взехме толкова много кораби, вертолети, джипове, релейни станции - огромни пари похарчихме, за да пазим надеждно шенгенската граница. Оказваме огромна помощ на ЕС, просто колегите малко трябва да се стегнат, да работят по-добре", коментира Борисов.

 

„Толкова много служби има в Европа и в света, че биха могли трафикантите, каналите, техните ръководители и парите, които след това отиват някъде нависоко, да бъдат пресечени. Като знам възможностите на европейските служби, как така ще минат трафиканти и кораби, ще се докарват, товарят и разтоварват, без да бъдем адекватни към тях. Бог да ги прости, много хора загинаха, проблемите пред Италия са много големи, но ние имаме още по-големи проблеми. Това е липсата на договор за реадмисия с Турция - това е един милион бежанци, които чакат на границите", посочи премиерът.

 

По неговите думи по нашата граница понякога натискът достига до 300 мигранти дневно. „Вярно е, че ние сме малко по-корави, не сме толкова глезени като другите. Ще направя всичко възможно да знаят какво правим в момента, какви мерки сме взели, надявам се със съвместни усилия на службите да се справим доста по-добре", заяви Борисов.

 

„Този, който може да прекара контрабандно цигари или пилешки бутчета, може да прекара и нелегални имигранти. Първата и основна задача на държавата е бой по контрабандата и каналите - те са същите трафиканти. Като знам горе-долу трафика по европейските страни на контрабандни цигари и наркотици, ако действаме съвместно, няма как да се минат границите. Турската граница е сравнително стабилна, но с Гърция имаме съществени проблеми", уточни премиерът.

 

„Когато започнем да говорим за пари, принизяваме проблема", поясни той в отговор на въпрос дали нашата страна може да разчита на финансова помощ от ЕС по темата с приема на бежанци. „Има загинали хора, има огромен политически проблем. Там, където мина "арабската пролет", разсипаха държавите - какво е Либия, Ирак, Сирия, Тунис, ако щете Алжир - изключителен проблем. Там не се постигнаха трайни политически решения", коментира премиерът.

 

„Това е като водна вълна, която, където и да слагаш бентчета, тя ще си намира място да мине. Зад тези хора стои ятаганът, виждате всеки ден по колко обезглавени по брутален, жесток начин. Тези хора си взимат децата и бягат. Трябва да направим така, че да помогнем на тези хора да си стоят по домовете", посочи Борисов. Според премиера е най-правилно предложението за създаването на приемни бежански центрове извън ЕС.

 

„В България има райони със смесено мюсюлманско население, нищо против нямаме мюсюлманите, но когато и отвън дойдат мюсюлмани, рязко променят демографията на страната. Това също трябва да се отчита от нашите колеги. Поставям парите на последно място - ако се ударят трафикантите, ако се създаде добра организация, ако се реши големият политическият проблем, после ще решим проблемите лесно", коментира министър-председателят.

 

„Ще поставя въпросите - харчим огромни пари с издръжката на бежанците, с построяването на съоръжения, с техниката, която се чупи, с изграждането на горските пътища - това са милиони, които дава българският данъкоплатец. Така че, ако дават на едни, да бъдат любезни да погледнат и нас. Ако въведат такъв конвой, какъвто се предвижда в Средиземно море, те ще до дойдат на сухопътната граница. В момента от другата страна чакат един-два милиона бежанци. Сто хиляди да влязат в България, ние сме приключени", обобщи Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5240 |22.04.2015 Борисов: Пълним дупката в бюджета с приходите от митниците . 5| 4491 |20.04.2015 Борисов: Вкарваме тихо камери в митниците . 10| 4745 |20.04.2015 Кобилкина: Англичаните са по-ограничени от българите в секса . 11| 4522 |18.04.2015 Борисов: Лот 2 на АМ „Марица“ може да бъде пуснат до края на май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads