Реклама / Ads
46| 4833 |18.07.2020 НОВИНИ

Борисов в Брюксел: Има шанс да се разберем

.
Що се касае за върховенството на закона - мисля, че дори не трябва да го коментираме, това е в основата на всяка демокрация. Има шанс да се разберем.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие във втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщава БТА.

 

Той направи този коментар по повод обсъжданията отпускането на средства от новия бюджет на ЕС да бъде обвързано със състоянието на законността в европейските държави. По отношение на разпределението на безвъзмездните средства и заемите в бъдещия фонд за икономическо възстановяване на ЕС Борисов посочи, че може да се постигне компромис.

 

След тежки преговори, в които всяка държава защитаваше своите интереси, продължаваме и днес. "Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди крайното ни решение, колеги са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер", заяви Борисов по повод информациите, че е влязъл в спор снощи с холандския си колега Марк Рюте.

 

"Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоявал за две неща - максимум добре да подкрепим медицинската страна на пандемията, да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави - дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за ЕС", каза още той.

 

"Второ - с безвъзмездните пари от европейската солидарност незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа и дизайните на "60/40", "80/20", за да се запазят работните места. Следващите шест месеца до година, в които се очаква най-тежкото в социален, икономически и всякакъв друг план. Паралелно с това да търсим в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата в следващите години", допълни Борисов.

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, имат правото и да търсят по-голям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално, в това отношение абсолютно подкрепям четворката на "спестовниците". В устройството на ЕС инструментът, органът, който упражнява контрол, се нарича Европейска комисия. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури - абсолютно всички права", посочи още Борисов.

 

"Абсолютно подкрепям холандския премиер Рюте и инструмента в Екофин всяка държава да има право да поставя проблем, където министрите на финансите и на икономиката да го решават, е много добър инструмент за контрол. Това е добър компромис", заяви министър-председателят

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6516 |18.07.2020 Борисов замазва гаф със снимка във Фейсбук . 50| 15572 |18.07.2020 Ако Божков е прав за Шиши, значи е прав и за милионите дадени на Борисов и Горанов . 57| 8853 |18.07.2020 Малка анкета: Какво казва Меркел на Борисов и на какъв език отговаря той? . 23| 10028 |17.07.2020 Слави се кодоши с Борисов в новия си хит ”Баце нанка” /ВИДЕО/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads