Реклама / Ads
15| 6485 |05.03.2018 НОВИНИ

Путин съобщи на Борисов, че Русия иска да се включи в АЕЦ "Белене"

.
Русия има готовност да се включи в проекта за АЕЦ "Белене". Това стана ясно от разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Бойко Борисов. Президентът Путин поздрави премиерът Бойко Борисов по случай националния празник на България.
 

В телефонен разговор между двамата, проведен на 5 март, Путин и Борисов обсъдиха енергийните проекти на територията на страната ни.

 

Борисов представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ "Белене" като общобалкански. Той допълни, че идеята е била приета с подкрепа от страните от Западните Балкани. Русия има готовност да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, стана ясно от думите на Путин. Сред дискутираните теми беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство.

 

Премиерът ни запозна руския президент с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

 

Газовият хъб "Балкан" също беше обсъден по време на разговора между Путин и Борисов. Дискутирани бях възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. Проектът по "Турски поток" в голяма част е изпълнен, увери руският президент. Борисов информира Путин, че на 1 юни се очаква да бъде завършена интерконекторната връзка между България и Турция. Изграждане на отклонение от газопровода, което да достига пряко до хъба, също беше коментирано.

 

Двустранният диалог между двамата се развива добре. Това подчертаха Бойко Борисов и Владимир Путин в разговора си и добавиха, че се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма.

 

Стокооборотът между двете държави бележи ръст от 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г. Тези данни бяха отчетени в разговора на високо ниво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6888 |03.03.2018 Путин не дойде у нас, но поздрави Румен Радев за 3 март . 2| 5567 |02.03.2018 Тръмп, Путин и Папата поздравиха Румен Радев за 3 март . 9| 5689 |01.03.2018 Русия притежава хиперзвукови оръжия, похвали се Путин . 7| 5591 |01.03.2018 Путин се похвали с подводен ядрен дрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads