Реклама / Ads
17| 7017 |02.04.2012 НОВИНИ

Б. Борисов: Грузия може да доставя втечнен газ до България

.
Б. Борисов
Българските пристанища са единствената възможност за пренос на горивото от Каспийско море и Азербайджан през Грузия, тъй като през Босфора не могат да минават танкери с втечнен газ.
 

За първи път виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ за България, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с грузинския си колега Ника Гилаури, предаде бТВ. Българският министър-председател, който е на официалната визита в Тбилиси, доразви коментара си за сътрудничеството между двете страни в енергийно отношение като поясни, че Грузия може да доставя втечнен газ до България.

Ако страната има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища”, каза на пресконференция след двустранната среща Борисов. Двамата политици подчертаха, че българските пристанища са единствената възможност за пренос на горивото от Каспийско море и Азербайджан през Грузия, тъй като през Босфора не могат да минават танкери с втечнен газ.


Борисов изтъкна още, че България ще подкрепи Грузия за членството й в НАТО: „И Грузия, и България имат еднакви цели – ЕС, НАТО. Въпросът е как да използваме своето геостратегическо положение и двата народа да получават повече пари от това, че се намират в може би най-трудните места на света”, каза българският правителствен ръководител.

Междувременно Ника Гилаури изрази надежда, че засиленото тристранно сътрудничество между Грузия, Турция и България ще спомогне за това Грузия и България да се превърнат във врата – България за Азия към Европа, а Грузия – за Европа към Азия. Грузинският колега на Борисов поясни, че в случая визира конкретно железопътната връзка между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена през 2013 година и електрическата връзка между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена през 2012 година.

 

По-рано днес министър-председателят беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет в Тбилиси. Паралелно с разговорите "на четири очи" между двамата премиери, пленарни срещи проведоха и двете делегации. В присъствието на двамата правителствени ръководители бяха подписани Протокол за изменение на Споразумението за обмен и взаимна защита на класифицирана информация; Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет "Ив. Джавахишвили" и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Протокол за реадмисия. Днес и утре премиерът Бойко Борисов ще направи официално посещение в Република Армения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5987 |01.04.2012 Борисов лети за Армения и Грузия . 144| 9966 |31.03.2012 Бойко Борисов: Говорим на обикновен език, затова се разбираме . 55| 7340 |31.03.2012 Борисов: Бъдещето на "Белене" е в прокуратурата . 127| 7726 |29.03.2012 Борисов: Белене е лъжа, балкански трик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads