Реклама / Ads
0| 2900 |30.09.2022 НОВИНИ

Радев посрещна президента на Азербайджан

.
Румен Радев и Илхам Алиев
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна на официално посещение у нас. Той беше посрещнат от българския държавен глава Румен Радев с официална церемония на площад ”Свети Александър Невски”.
 

Двамата ще обсъждат сътрудничеството в енергетиката и стратегическото партньорство между София и Баку.  Утре Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на българо-гръцката газова връзка. По нея България вече ще може за получава цялото договорено количество газ от Азербайджан, но и газ от други източници. В София ще бъде и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Гърция вече е подписано разрешителното за експлоатация на участъка от интерконектора в отсечката от Комотини до границата с България.

 

Газовата връзка между България и Гърция, която ще бъде открита на 1 октомври, променя решително енергийната карта на Европа. Това коментира президентът Румен Радев. По думите му интерконекторът дава стратегическо измерение на отношенията между двете страни. Както и възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан.

 

Българският президент обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. „Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен”, добави Радев.

 

„Това, което се предлага, е нов подход. Това, което се предлага, ще даде възможност вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан, използвайки интегрираните мрежи на тези четири държави”, каза още президентът. 

 

От своя страна държавният глава на Азербайджан посочи, че с Радев са обсъдени доставките на допълнителни количества газ към България. „Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. С годините Азербайджан се доказа като надежден доставчик и износител на синьо гориво”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 36946 |30.09.2022 Илиян Василев: Срочно до Радев и Борисов . 5| 2863 |26.09.2022 Радев търси газ от Египет . 8| 39110 |23.09.2022 Илиян Василев: Радев крие пътната карта на „Турски поток“, защото иначе ГЕРБ отиват на кино . 2| 3341 |23.09.2022 Милен Любенов: Поведението на Радев е противоречиво още от началото на войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads