Реклама / Ads
11| 5146 |10.12.2023 НОВИНИ

Президентска прегръдка на Радев и Вучич на фона на шпионски скандал

.
Прегръдка край интерконектора
Президентът Румен Радев поздрави днес сръбския президент Александър Вучич, че е удържал натиска на Русия срещу интерконектора между двете държави."Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, така че сме щастливи, че Сърбия намери решение", каза Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш.
 

Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и президента на Азарбайджан Илхам Алиев, съобщава БГНЕС

 

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

 

Президентът на Азербайджан благодари на "своя скъп приятел" Вучич за поканата му да посети страната и припомни, "за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си".

 

"Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения", каза още Алиев и определи днешната церемония като "приятелска и партньорска".

 

Алиев поздрави Радев и Вучич , че газопроводът "допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България", и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

 

Изказването на Алиев съвпада с предизборната кампания на Вучич в Сърбия само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години.

 

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до хранилища на природен газ в Австрия и Хърватия. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

 

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра, от които 62 километра са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия.

 

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жофре.

 

Посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

 

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София Желко Йович, комуто бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти. По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Всичко това идва на фона на радухван в Сърбия шпионски скандал. Сръбските медии твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с които се е разплащал на „своята агентура“. Твърди се, че парите са дадени от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) като награда, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния район между Сърбия и България.

 

„Намерени са телефонни номера, адреси и данни за колите, които са използвани от сръбски служители на полицията и те са изпращани в ДАНС. Структурата на тази информация показва намерението да се следят комуникациите и движението на сръбските агенти, тъй като „българският шпионин“ е търсил адреса на тяхното местоживеене. Възможно е да са съществували и още по-опасни идеи“, съобщават сръбските медии.

 

Според тях тези действия на ДАНС в районите с българско малцинство в Сърбия не са неочаквани, защото „българската агентура вече дълго време възстановява великобългарските идеи“.

 

„Българската агентура е присъствала в сръбската провинция Косово, още от времето на НАТО през 1999 г., когато е действала в сътрудничество като филиал на немското разузнаване. България е предлагала по бързата процедура гражданство на косоварите, ако се самоопределят като българи. България първа призна независимостта на Косово, (което не е вярно - б.р.), обаче е изисквала контрауслуга – т.нар. горани да се признаят като българско малцинство“, твърдят още сръбските медии, подхранвани от местните служби.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4376 |10.12.2023 Мистериозната китайска пневмония: Д-р Най разкри какво точно представлява . 5| 4281 |10.12.2023 Създателят на PISA: В България родителите гледат на училището като на клиент . 4| 4065 |10.12.2023 PR експертът Диана Дамянова: Дошъл е моментът да се сключи една истинска коалиция . 3| 3776 |10.12.2023 Петър Витанов: Има нужда от алтернатива на сглобката, самите участници се срамуват от нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads