Реклама / Ads
7| 2733 |30.09.2022 НОВИНИ

Президентът Радев: Интерконекторът с Гърция променя енергийната карта на Европа

.
Румен Радев
България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан да транзитират допълнителните количества газ, които бяха договорени между страната и ЕК през юли. ”Вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване, да можем да пренасяме веднага”, обясни президентът Румен Радев по време на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас.
 

Така по думите му газът ще достига много по-бързо и евтино до Централна и Южна Европа. Тази идея предстои да бъде обсъдена и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще бъде в София за откриването на газовата връзка в събота.

 

"За нас Азербайджан се утвърди като желан и надежден партньор. Отбелязваме три десетилетия от установяване на дипломатическите отношения между нашите страни. Газовата връзка между България и Гърция  дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество. Тя е изключително важна не само за България и съседните страни, но и за региона на Централна и Източна Европа. Тази връзка ще даде възможност за пръв път да получаваме газ директно от Азербайджан", изтъкна след разговорите президентът Румен Радев, предаде БТА.

 

Това по думите му ще промени тотално енергийната карта на региона ни. Радев благодари на Алиев, че над десетилетие Азербайджан е спазил ангажимента да доставя газ на страната ни, въпреки забавянето на газовата връзка.

 

И още едно предложение към Алиев от страната ни - големите промишлени консуматори на газ у нас да получават суровината директно от Азербайджан, като това ще облекчи значително и обществения доставчик "Булгаргаз".

 

По-рано президентът Илхам Алиев беше посрещнат от Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския представителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при изпълнението на националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите приеха строя на почетния гвардейски караул. Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Програмата на посещението на президента Алиев предвижда също участие в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3166 |23.09.2022 Румен Радев: Решението на Путин е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици . 0| 2692 |22.09.2022 Вицепрезидентът: Радев ще реши дали да свика КСНС . 6| 2674 |22.09.2022 Радев: Независимостта не е еднократен акт. Всяко поколение трябва да я отстоява . 3| 5892 |21.09.2022 Президентът Си Дзинпин нареди на китайската армия да се готви за война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads