Реклама / Ads
30| 5291 |19.10.2012 НОВИНИ

Борисов: Изчистихме юридическите грешки от въпроса за референдума

.
Източник: БНТ
Ние твърдо заставаме зад референдума, както и въпроса на БСП. Формулировката, която предлага ГЕРБ няма за цел да подмени смислово въпроса на БСП. Ние сме изчистили само юридическите грешки във въпроса, коментира в студиото на „Панорама” министър председателят Бойко Борисов.
 

Това е първият референдум в страната ни и искаме да бъде по закон. За всички е ясно, че става въпрос за Белене. Обаче ако поставим думата Белене – нарушаваме Конституцията, обясни Борисов.

Той изтъкна, че Сергей Станишев не иска да подписва договор за АЕЦ „Белене”, тъй като е имал тази възможност от 2006 до 2007 г. и не го е направил.

Борисов беше атакуван от водещия на „Панорама” Бойко Василев, защо година и половина след предишното си интервю с него, той си е променил коренно решението. Премиерът обясни, че тогава е заставал зад проекта „Белене”, тъй като всичките други алтернативи за добив на електроенергия били много скъпи. Оттогава много неща са се променили. Вече ценате на тока, добиван от зелена енергия, е паднал наполовина. Освен това след проведените тестове с руснаците на 5-и и 6-и реактор, можем да разчитаме на тях. Вече е уговорено и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

„Основните ми опасения тогава бяха, че ако спрем АЕЦ "Белене", руснаците ще ни затворят 5-и и 6-и реактор и няма да ни удължат срока на действие”, обоснова се Борисов.

Планът на ГЕРБ е около 10 януари да започнат изграждането и на „Набуко” в България. "Преди една седмица във Виена имаше конференция. Там комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че „Южен поток” е приоритет на ЕС, както и „Северен поток”. Те нямат нищо против „Южен поток”. А „Набуко” е приоритет, защото има друг източник, в случая това е Азербайджан. Имаме пълна подкрепа от президента Барозу. Казахме им - ако искате да участвате, ЕК да заповяда и да започваме строителството на „Набуко” от територията на България. Днес президентът Барозу ми потвърди, че този приоритет ще бъде подпомогнат", каза Борисов.

"На 9 ноември заедно с президента Путин ще започнем „Южен поток”. Премиерът вярва, че президента Путин ще дойде в България – „такава ни е уговорката”. Така че на 9 ноември заедно с Путин ще започне и изграждането на „Южен поток”.

„България ще има възможност да взима своите такси в следващите поколения и от двата потока. Двата проекта ще се строят почти едновременно, ще се създават работни места и ще гарантират диверсификация на доставки на газ", завърши премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5598 |19.10.2012 Борисов: Много колеги не са си извадили поука от кризата . 63| 7141 |17.10.2012 Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена . 48| 5473 |15.10.2012 Б. Борисов: Повече пари за наука, за образование, за учителите . 104| 7374 |14.10.2012 Борисов: Бюджет 2013 е идеален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads