Реклама / Ads
20| 5400 |01.06.2020 НОВИНИ

Борисов към Вучич: Аз съм едно малко премиерче. Правим всичко, за да сте доволни

.
Аллександър Вучич, Бойко Борисов Източник: Министерски съвет
”От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и Вучич - само президенти. И аз едно малко премиерче в средата. Правим всичко да сте доволни”.
 

Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов пред сръбския президент Александър Вучич, за да увери държавния глава на западната ни съседка, че строежът на “Балкански поток” отговаря на всички изисквания и законови правила.

 

"Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря. А ние, както обичат да ходят в Белград на кръчма... и на театър обичат да ходят, не само на кръчма", обясни предимствата на ново трасе, свързващо България със сръбската столица Борисов на борда на хеликоптера.

И припомни - другите магистрали - "Тракия" и "Марица", работят, така че и до Истанбул може да се пътува, и до Слънчев бряг, а "Хемус" се строи, така че и до Варна, като стане готова.

 

За три часа ще се пътува между София и Белград, заяви Вучич и похвали България за бързия напредък по двата инфраструктурни проекта.

 

"С лупа или микроскоп да тръгнете из Сърбия да търсите, няма да намерите някой да каже лоша дума за България, сърбите обичат България", отсече сръбския президент.

 

Магистрала "Европа“ е част от Европейския транспортен коридор №10. Трасето на „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Строителството е разделено е на три части: 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница, 14,5 км между ГКПП „Калотина“ и Драгоман и 16,16 км от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

 

Най-сериозен е напредъкът при изграждането на трасето между Драгоман и Сливница. Строителните дейности започнаха през май миналата година, но тъй като на обекта се работи с пълна мобилизация независимо от мерките срещу COVID-19, очаква се строителството да приключи по-рано – в края на годината, вместо през 2021 г., какъвто е заложеният срок в договора.

 

Днес президентът на Сърбия пристигна на посещение по покана на премиера Борисов. По програма двамата имат двустранна среща, следват инспекции по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“ - два проекта от изключително значение за инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така и за региона и Европа, изтъкват от МС.

 

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е сред приоритетните теми в двустранните отношения между България и Сърбия. В началото на ноември миналата година премиерът Борисов прие поканата на президента Вучич и участва в официалното откриване на новоизградения автомагистрален участък по Коридор № 10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по приоритетните за двете страни теми и по време на срещата им през януари тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“, припомниха днес по повод визитата от пресслужбата на Министерския съвет.

 

За цялостната реализация на “Балкански поток” ще бъдат изградени две компресорни станции, за да се повиши налягането по трасето. Това ще даде възможност газът да се движи във всички посоки - както руският, така и този от газовата връзка с Гърция от терминала в Александруполис.

 

Газопроводът ще отвежда руския природен газ до Сърбия, от там до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. 20 млрд. куб. м. е капацитетът на "Балкански поток" на вход от Турция. На изход към Сърбия ще е близо 13 млрд. куб. м.

 

"Южен поток" беше спрян заради корупцията в търговете, а сега всичко се строи честно" каза Борисов в отговор на въпрос имало ли е съпротива срещу изграждането на газопровода.

 

България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. Тук ще идва газ от много страни, а това е...

Posted by Boyko Borissov on Monday, June 1, 2020



“Балкански поток“ е сред приоритетните проекти за българското правителство. С неговата реализацията се цели повишаване...

Posted by Boyko Borissov on Monday, June 1, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6364 |01.06.2020 Мая Манолова: Господин Борисов, докажете, че не сте опънали чадър над колекторските фирми . 12| 7318 |01.06.2020 Георги Кадиев: Алъш-веришът очевидно продължава. Божков търси сделка с Борисов . 11| 4847 |01.06.2020 Вучич и Борисов инспектират АМ „Европа“ и „Балкански поток“ . 19| 8943 |31.05.2020 Румен Гечев: Държавата с министри и премиери няма как да не е крала заедно с крадците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads