Реклама / Ads
12| 4379 |15.10.2019 НОВИНИ

Борисов: Военната операция в Сирия трябва да спре, при санкции срещу Турция губим милиарди

.
Източник: БГНЕС
Операцията на Турските въоръжени сили ”Извор на мира” в Сирия трябва да спре, защото рискът от хуманитарна криза е голям. Само дипломацията може да реши този конфликт, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата при президента Радев, на която го информира за решенията от днешния Съвет за сигурност в Министерския съвет, предаде БНТ.
 

"Просто се чухме с президента и беше добра идея, след като завърши Съветът за сигурност да го запознаем с това, което правят специалните служби, Външно министерство, МВР, Гранична полиция, какви са опасенията ни, какъв би бил най-лошият сценарий, какво е положението днес. Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Разбира се, както виждате сме категорични, че военната операция трябва да спре. Че рискът от хуманитарна криза е много голям. А възникне ли хуманитарна криза, това означава нарастване на мигрантската вълна. Така че настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши конфликта", заяви министър-председателят.


Отчетохме, че мерките към този момент работят идеално и имаме нула миграция. Що се отнася до извънредни ситуации, които биха могли да възникнат, сме провели учение между Гранична полиция, МВР, армията и специалните сили и имаме разработени планове. С президента обсъдихме нашето участие на Съвета и защитата на сухопътните ни граници като оперативни планове на ЕС, не само на България. Така че беше полезна работна среща, продължи Борисов.

 

"С Турция имаме над 5 млрд. долара стокооборот и са наши съседи. Със санкциите с Русия, с която къде-къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лева, а при санкции срещу Турция загубваме милиарди. Така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат, а и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и може да поиска задействане на чл. 5 . То може да стане много интересно", заяви премиерът.

 

"Искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват, да знаят, че имаме морска и сухопътна граница. Ако в България влязат 50 или 100 или 200 хиляди мигранти, не знам изобщо какво ще се случи със страната. И докато Турция спазва на сто процента споразумението с България и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност да отстоявам тази позиция", завърши Бойко Борисов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3647 |14.10.2019 Спецоперация срещу изнудвачи в Бургас . 2| 4722 |13.10.2019 Ердоган: Няма да спрем военната операция в Сирия. Тръмп изтегля 1 000 военни от зоната . 6| 4537 |12.10.2019 Борисов: България няма да строи нови бежански лагери . 9| 4238 |11.10.2019 Борисов: През следващата година за отбраната ще бъдат изразходвани близо 4 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads