Реклама / Ads
3| 3909 |12.01.2018 НОВИНИ

Борисов: Ние винаги ще сме с Европа по въпроса за Турция

.
Бойко Борисов
”Проблемът за Кипър няма да бъде решен по време на българското председателство на ЕС”. Това заявява пред кипърската новинарска агенция КНА българският премиер Бойко Борисов.
 
По думите на министър-председателя "ЕС трябва да помисли много сериозно за рисковете и последствията от влошаване на отношенията му с Турция". Той каза още, че "ако сменим подхода спрямо Турция, това трябва да намери отражение в отбранителната политика на ЕС", пише КНА.

В отговор на въпрос дали и доколко Българското председателство ще даде тласък на разширяването на митническия съюз между ЕС и Турция и на либерализацията на визовия режим за турските граждани, българският министър-председател посочва, че "като съпредседател на Съвета, България преценява, че суверенното право за взимане на решения по тези въпроси е на самия Съвет на държавите членки. В този смисъл аз мога само да "мисля на глас", отговаряйки на вашия въпрос", посочва той.

"За мнозина Турция е далечна страна, за приятелите ни в Кипър, за Гърция и тук в България обаче, Турция е близо, тя има 80 милиона население и армия, която действа много ефикасно", отбелязва Бойко Борисов.
"Ние следим хода на събитията... ЕС има търговски връзки с Турция, има сътрудничество по въпроса за Сирия и тероризма, искаме ли ние да влошим тези отношения, искаме ли да продължим да разменяме лоши изрази на високо ниво?", пита Борисов.

"В България ние имаме мюсюлманско малцинство...ние сме много внимателни по отношение на етническата толерантност", казва още премиерът, цитиран от БТА.

Бойко Борисов обяснява, че "през 80-те години и по време на "възродителния процес" един милион граждани с мюсюлманско вероизповедание са напуснали България. И ние щяхме да имаме Косово тогава, ако не беше мощният Варшавски договор".

"В България имаме 1300 джамии. Когато бяхме член на Варшавския договор със 100 хиляди души армия, планирахме да задържим турците за четири дни на границата в случай на нападение, докато дойде помощ от Съветския съюз. Ние винаги ще стоим на европейска позиция по въпроса за Турция, но ако искаме това да се промени, трябва да го обсъдим - ако нещо се промени, тогава трябва то да намери отражение в отбранителната политика", пояснява Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4352 |10.01.2018 АФП: София е една от най-мръсните столици на Европа . 4| 4233 |09.01.2018 Британският посланик: Българите са прагматични по отношение на Европа . 1| 5566 |03.01.2018 Европеист: Председатели сме на Съвета на министрите, а не на Европа . 1| 4670 |03.01.2018 Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Не сме Европа, никоя община няма 300 евро за преработка на тон отпадък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads