Реклама / Ads
0| 5883 |17.07.2010 НОВИНИ

Борисов махна посредниците, договори по-ниски цени за газа

.
Бойко Борисов
Отпадат посредниците при доставката на газ и сделките ще се сключват директно с „Булгаргаз". Постигнати са и по-ниски цени на руския газ за България. Това съобщи на пресконференция премиерът Бойко Борисов след подписването на пътната карта за проекта "Южен поток".
 

По думите на министър-председателя газовите преговори между България и Русия не са били никак леки.

Според него преговорите са вървели трудно, защото Руската федерация калкулира цените на газа по пазарен принцип и с тези цени руският газ не е продаваем на българския пазар, което води до фалита на много фирми.

От своя страна руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че Русия е заинтересована не само от това българските потребители да използват руски природен газ, но и от инвестиции в сферата на газификацията в България и по този повод също ще се водят преговори с българското правителство.

Съществено ще бъдат подобрени условията за доставка на газ за градовете в югозападна България от януари 2012 г., заяви Шматко и допълни, че преференциалните обеми от руски природен газ ще останат и след 2011 г.

До 15 август ще приключат конкретните договорености между двете страни, а на 30 юни следващата година ще бъдат подписани самите договори.

Според Борисов разговорът му с Владимир Путин е повлиял изключително за ускоряването на преговорите между двете страни.


Конкретните цифри от параметрите на бъдещите газови доставки не бяха съобщени, тъй като според Борисов, останалите европейски страни следят новините от България и това може да утежни ситуацията.

Що се отнася до подписаната пътна карта за „Южен поток", предвижда се през февруари следващата година да бъде готово предпроектното проучване, както и съвместната компания.

В сряда правителството ще вземе решение по новите тръби от този проект на територията на България да бъдат увеличени обемите на природен газ до 63 милиарда кубически метра, а транзитните такси се запазват.

Борисов заяви, че проектната карта за „Белене" вече е готова, но продължават да се търсят сериозни европейски инвеститори. Предвижда се проговорите по този проект да приключат до 15-20 септември.

Малко по-рано пътната карта за "Южен поток" бе парафирана с подписите на министъра на икономиката Трайчо Трайков и Сергей Шматко в резиденция "Евксиноград".

Подготовката за предпроектното включване и създаването на обща българо-руска компания за осъществяването на проекта "Южен поток" е основната цел на преговорите между българската и руската страна.

Целта на създаването на пътна карта е да разпише сроковете, в който ще се осъществи проектът.

Припомняме, вчера министър Трайков заяви, че ако с руската страна не бъде постигнато споразумение за намаляване на цената на газа, България едва ли ще подпише пътната карта за проекта „Южен поток".

Газопроводът „Южен поток", чиято дължина е 900 километра, започва от Джубга, Русия и преминава по дъното на Черно море до Варна.

На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

Предвижда се по газопровода да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, като до 2015 г. по него се очаква да преминават около 35% от общия обем на руските газови доставки за Европа.

От „Овергаз" отказаха коментар на новината за отпадането на посредниците. През месец май изпълнителният директор на дружеството Сашо Дончев заяви, че от 2011 г. „Овергаз" излиза на свободния енергиен пазар, където от 1 юли всеки може да търгува и ще доставя директно природния газ на потребителите, като плаща само такса на преносния газов оператор „Булагргазтранс".

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров тази договореност трябва да залегне и в договор.

Новината за отпадането на посредниците е хубава, стига да бъде вярна, заяви Овчаров.

Според Мартин Димитров отпадането на посредниците е добра идея, но по-важното според него е да се договори спадане в доставната цена на газа и да се разделят проектите „Белене", „Южен поток" и „Бургас - Александруполис".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4710 |16.07.2010 Втори мандат за Кушлев с благословията на Борисов . 29| 4810 |16.07.2010 Първанов удря рамо на Борисов за газа . 19| 4623 |16.07.2010 Борисов и Дянков контра на Костов за МВФ . 6| 5212 |16.07.2010 БСП подгони Анна-Мария Борисова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads