Реклама / Ads
42| 5359 |03.08.2021 НОВИНИ

Борисов: Няма да ни привързват с кукловоди, сценаристи. Не сме от тях. Ще гласуваме против кабинет на ИТН

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Изпълнителната комисия реши - ГЕРБ-СДС трябва да стои максимално отдалечени от тези отровни партии на омразата, които не зачитат волята на народа, не се отнасят уважително към избора на хората. Всяка наша форма на добронамереност и отговорност би означавало да ни привързват с кукловоди, сценаристи и прочее. Не го желаем това. Не сме от тях.
 

Това заяви по време на брифинг в централата на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Брифингът на ГЕРБ идва на фона на бурния обществено-политически живот у нас след изборите на 11-ти юли. Вотът бе спечелен от “Има такъв народ”, а освен това стана ясно, че ерата на “Борисов” е приключила и кабинет на ГЕРБ няма да има заради политическата изолация на формацията в 46-тото Народно събрание. 

Още вчера стана ясно, че Борисовата партия няма да подкрепи предложения от “Има такъв народ”, независимо от неговия състав. Това обяви самия Борисов по време на поредното си включване на живо от Facebook в една от поредните си обиколки из страната. 

 

Междувременно обаче не е ясно какво ще е бъдещето на проектоправителството на ИТН заради високото напрежение между така наречените партии на промяната.

 

"Преди малко завърши изпълнителната комисия. Беше разгледана актуалната ситуация в страната. Тя може да се определи с две думи - пълен хаос. Слушах внимателно интервюто на Станислав Трифонов. Хубаво е, че най-сетне иска да поеме отговорност за това, което една година правиха. Въпросът е как ще го направят. Дано го направят. Отговорността е изцяло тяхна. Още повече, че ние изчакахме вчерашния ден, за да видим дали няма да се вразумят. Но не получихме никакво писмо, не че сме очаквали такова. Макар и неграмотно написано, щеше да е някакъв знак. Нормално мислещи политици би трябвало да си дадат сметка, че когато имаш разлика от 0,5% и то от чужбина, за втори път народът ти казва, че не иска тази партия да бъде изчегъртана. Направили сме толксова неща, че няма как", коментира Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ не си представял как след интервюто на Трифонов във Facebook партиите биха продължили преговорите помежду си. Причината - някой трябва да претърпи огромно унижение, за да подкрепи правителство, което няма никакви политики.

 

"Възлагаме решение да влязат нашите депутати, да гласуват против. Всяка наша форма на добронамереност и отговорност би означавало да ни привързват с кукловоди, сценаристи и прочее. Не го желаем това. Не сме от тях. Тези, които си сътворяваха “Росенец”, да продължават. ДПС преля на ИТН гласове, за да се доберат близко до нас. Но не можаха да изчислят точно и в България загубиха. Решението ни е това. В парламента нашите депутати не са потърсени за отговорен разговор с останалите партии. Всички искат да отиват на избори. При положение, че липсват парите в бюджета, няма такъв. Няма как едно служебно правителство, чийто финансов министър е компрометиран, да внася бюджет, който да приемаме, без той да носи политическа отговорност. Изборът е между две лоши неща, но поне за едното са гласували хора. Ние се съобразяваме с избора на хората, които си харесват Слави, БСП, ДБ, Мая. Да си намерят формулата, да си направят правителство и да не ни забъркват в техните каши", допълни още Борисов.

 

"Неслучайно Трифонов нарече Христо Иванов предлагач. Чакаме да намерят формулата на управление. Защо са ви тези тежки обиди и думи. Народът не ви е дал това право. Нас ни е поставил наравно, другите - наполовина. Ами направете кръгла маса, кажете кой за какво искате да ви подкрепя", допълни още лидерът на ГЕРБ.

 

"Между редовните и предсрочните избори имаше една илюзия, която партиите налагаха - че след резултатите ще може да бъде съставено правителство без ГЕРБ. Чудесно. Ние искаме да сме на много ръце разстояние от всичко, което се случва в момента. Не мога да си представя безотговорното отношение на партиите, които отново искат да идем на избори. Да, демокрацията е скъпо нещо. Но е и отговорно. Демокрацията е голяма отговорност и тя може да се упражнява от свободни хора, които мислят. Затова ЕС е най-хубавото място за живеене. Преценили са, че машинния вот се манипулира, затова го няма никъде. Постигнахме рекордно ниска избирателна активност благодарение на всичко това. Наложиха страх, какъвто не е имало от времето на комунизма. Това е ясно и видимо за всички. Кръстникът на всичко това е Румен Радев. Също е ясно", посочи още бившият премиер.

 

"По-добре би било да има правителство. Но за да се изобличи докрай разединителя на нацията, разбил системните партии, сеещият омраза, ще е от полза служебното правителство да продължи още няколко месеца. Но това ще е пагубно за държавата", обясни още Борисов.

 

Бившият премиер заговори за миграционния натиск, предстоящата вълна от COVID-19 и бавния темп на ваксинацията.

 

"Слушах внимателно Янев, който казва, че за два месеца оставят страната в стабилно състояние. Естествено, защото ние я оставихме в стабилно състояние. Не е направено ресор по ресор нищо друго, освен това, което сме правили ние. Един План за възстановяване трябавше да предложат, нито една от групите не го одобри. Другите държави ще отидат за вторите траншове, ние още нямаме план. За ваксинация не искам вече да говоря, че излиза, че само ние искаме да плашим хората. Просто сме с опит и знаем какво е да се препълнят болниците", коментира още Борисов.

 

ФрогНюз припомня, че миналата сряда Христо Иванов прочете декларация от парламентарната трибуна, в която заяви, че подкрепа от страна на "Демократична България" за бъдещ кабинет ще има срещу внимателно подбран кабинет от личности, които привличат доверие. Посочи, че формацията не предлага номинации, но спомена имената на трима министри от служебното правителство - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. Ден по-късно на трибуната излезе Тошко Йорданов, който нападна икономическия екип в служебното правителство. Йорданов видя желание за намеса по отношение състава на бъдещия кабинет и така напрежението започна да расте с всяка изминала минута. 

 

В крайна сметка Йорданов посочи, че "Има такъв народ" остават отворени за преговори, а топката е в полето на "Демократична България". В петък стана ясна кандидатурата на премиера - Пламен Николов, а критиките по негов адрес не закъсняха. 

 

В неделя във видео интервю, публикувано във Facebook Слави Трифонов заяви, че “Демократична България” иска постове, въпреки че твърди обратното. Освен това формацията е четвърта политическа сила и според шоумена и лидер на ИТН няма право на подобни претенции.

 

Последва реакция и от Христо Иванов, който заяви, че твърденията за кадруване са пълни лъжи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6066 |02.08.2021 Борисов: “Кръстникът” Румен Радев направи така, че държавата да изпадне в хаос . 4| 5699 |02.08.2021 Политолог: Почти всички искат правителство, но могат да докарат нещата до там, че да няма кабинет . 14| 7754 |02.08.2021 Сакскобургготски: Българският народ няма да плаща обезщетения за „Врана“ . 26| 15564 |01.08.2021 Татяна Дончева: Няма да дам подкрепа на празен лист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads